Да ли се исплати одлазак у Њемачку? :: Semberija INFO ::

 

Да ли се исплати одлазак у Њемачку?


FOTO: Ilustracija
У Србији људи полемишу о томе колике су бруто и нето зараде у иностранству и да ли се уопште исплати жртвовати се одласком на неколико мјесеци далеко од куће.

Неријетко су то понуде за одлазак у Њемачку, које привлаче највећи број људи, а тим поводом је настала кренула и дискусија на друштвеним мрежама око бруто зараде од 14 евра по сату.

Често се појављују огласи и понуде на друштвеним мрежама, у којима се пласирају разни послови, као и новчана надокнада за њих, што изазива разне коментаре људи који прате такву врсту садржаја.

Иван је члан једне групе на Фејсбуку и понудио је посао у њемачкој аутоиндустрији у два града,  Фридрихшафену и Равенсбургу, уз појашњење да су им потребни само ЕУ папири и важећа радна дозвола. Такође, почетна сатница би износила 14 евра бруто, за коју би се радило у три смјене, од понедјељка до петка, што је 160 сати недјељно, али може да се ради и прековремено.

На шта је услиједила маса саркастичних коментара, а један од њих гласио је: "Чак 14 евра бруто?''

"За такав посао обезбјеђен је и њемачки уговор. Од смјештаја имамо једнокреветне и двокреветне собе, али се одбијају од плате, што је још 300 евра по особи", каже Иван.

Посао је доступан и за мушкарце и за жене, јер није физичке природе, али је пожељно макар минимално познавање њемачког или одлично познавање енглеској језика.

"Хоће баш неко ко има ЕУ папире и радну дозволу да ради за 2.600 бруто, нешто не вјерујем'', "Баш јаку сатницу нудиш'', "Ради ти за 14 евра'', "Боље да возе аутобус у Новом Саду за 150.000 динара'', оштро су осудили људи у коментарима ове објаве.

Са друге стране, било је и оних разумнијих који сматрају да је то нормална плата за почетнике у Њемачкој, осим ако нисте неки инжењер или доктор, преноси б92.

(Б92)