Израел наставио бомбардовати Газу :: Semberija INFO ::

 

Израел наставио бомбардовати Газу


Фото - АА
ИЗВОР: Агенције/БХРТ (Е.Д.)

Најмање 9.488 Палестинаца убијено је у израелским нападима на Газу од 7. октобра. Више од 1.400 људи убијено је у Израелу.



ИЗВОР: Ал Јазеера

Више од 30 убијених у израелском нападу на избјеглички камп Магхази

Палестинско министарство здравства у Гази саопштило је да је више од 30 људи убијено у израелском бомбардовању избјегличког кампа Магхази у средишту Газе у суботу навече.

“Више од 30 [мртвих] стигло је у болницу мученика Ал-Акса у Деир Ал-Балаху у масакру који је починио окупатор у кампу Ал-Магази у централном дијелу Појаса Газе”, рекао је гласноговорник Министарства здравства Асхраф Ал-Кудра у изјави.

Раније је агенција Вафа јавила да је убијена 51 особа.

Портпарол израелске војске рекао је да се истражује је ли војска дјеловала у том подручју у вријеме бомбардовања.

Израелска војска каже да ће омогућити кратко вријеме за становнике сјеверног дијела Појаса Газе да се преселе јужно од Вади Газе.

Саобраћај ће бити допуштен улицом Салах ал-Дин у недјељу од 10:00 до 14:00 по локалном времену, објавила је војска на арапском језику на платформи X.

Додаје се да је Хамас покренуо напад минобацачима и противтенковским гранатама на израелске снаге које су се распоредиле у суботу како би отвориле исту цесту и омогућиле евакуацију цивила.

УН: Склоништа премашују капацитете, пријављене заразне болести

У најновијем хуманитарном ажурирању, Уједињени народи описали су детаље претрпаности у склоништима УНРWА-е у којима више од 530.000 Палестинаца тражи уточиште.

“Услови претрпаности и даље изазивају озбиљне ризике за здравље и заштиту”, наводи УН, који додаје да постоје извјештаји о неколико случајева акутних респираторних инфекција, пролива и водених козица у склоништима УНРWА.

Људи такође сада спавају на улицама у близини УНРWА-ових склоништа, а њихова 92 објекта “[премашују] капацитет” и “не могу примити нове људе”, објавио је УН.