Шта је исплативије - да гријање стално ради, или да га палимо кад нам треба? :: Semberija INFO ::

 

Шта је исплативије - да гријање стално ради, или да га палимо кад нам треба?


Прије него што одлучите како ћете користити гријање, размотрите инвестицију у побољшање изолације свог дома.

Шта је исплативије: оставити гријање да ради помало током цијелог дана или га константно гасити и палити по потреби?
 
Добро изоловане зграде задржавају топлоту и смањују потребу за константним радом система. Стога, прије него што одлучите како ћете користити гријање, размотрите инвестицију у побољшање изолације свог дома. 
 
Остављање гријања током цијелог дана: Стручњаци сугеришу да остављање гријања да лагано ради током цијелог дана можда није најбоља стратегија за уштеду енергије. Зашто? Постоји неколико разлога. Када гријање ради непрестано, котао мора да одржава жељену температуру у простору, што захтијева континуирану потрошњу енергије. То значи да ћете током цијелог дана трошити енергију.
 
Искључивање и укључивање гријања: С друге стране, уколико оставите дом хладнијим током дана и укључите гријање када се вратите кући, биће вам потребно више енергије да подигнете температуру на жељени ниво. Међутим, ова метода омогућава вам бољу контролу над потрошњом енергије и омогућава вам да користите енергију само онда када је то стварно потребно.
 
Најисплативија варијанта
 
Неки стручњаци препоручују коришћење тајмера за грејање. Постављањем тајмера можете да програмирате када ће се гријање укључивати и искључивати. На примјер, гријање може бити искључено током радног времена или док спавате, а може се аутоматски укључити прије него што се вратите кући, осигуравајући да је просторија топла када вам је то заиста потребно.
 
Важно је напоменути да је најважнија ствар за ефикасно гријање идентификација и поправка мјеста гдје се губици топлоте јављају. Ако је ваш дом добро изолован, потрошићете мање енергије без обзира на начин на који користите гријање. Како бисте најефикасније искористили гријање током јесени, савјетује се коришћење термостата који ће омогућити прецизно подешавање температуре и одржавање удобне атмосфере у дому.
 
(Мондо.ба)