Комшић у Њујорку "осуо паљбу" по Шмиту :: Semberija INFO ::

 

Комшић у Њујорку "осуо паљбу" по Шмиту


Foto: Tanjug
Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине обратио се на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку која је посвећена стању у БиХ.

Између осталог, током излагања на сједници, посебно је истакао једну реченицу из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, које каже да избор за Дом народа, темељен на етничкој припадности и по мјесту пребивалишта није у складу са европским стандардима.

"Управо је високи представник изборе за ентитетски дом народа темељио на етничкој припадности и мјесту пребивалишта, дајући живим људима етнички коефицијент или различиту математску вриједност, што је израз крајње дискриминације и у потпуној је супротности са кључним приоритетима које Европска унија ставља Босни и Херцеговини као обавезу", казао је Комшић и додао да је тиме високи представник успорио напредак БиХ унутар европских интеграција.

У свом обраћању изразио је бојазан настојањима високог представника у БиХ којег не признају владе Русије, Кине и власти Републике Српске, да ријеши питање државне имовине,  како каже,  на један чудан начин, имплицирајући потребу расподјеле државне имовине, пишу "Независне".

"Његове идеје о државној имовини одскачу од пракси и амбијента у Босни и Херцеговини, јер имовина није територија, нити је територија имовина, да би било ко имао право да је тако третира", казао је он.

Комшић је истакао да је задовољан због продужења мандата Алтеа мисије у БиХ, као и да подржава постојање Канцеларије високог представника, све док се кроз остваривање тзв. „5+2 услова" не створи амбијент за затварање ОХР-а.

Међутим, додао је да садашњи високи представник је први који се суочио са масовним протестима бх. грађана, који су у два наврата протестовали испред Канцеларије високог представника изражавајући своје незадовољство његовим понашањем и најављеним одлукама.

"Бројност оба скупа грађана у којем учешће нису имале политичке странке, говори нам да су грађани Босне и Херцеговине свјесни свих важних питања у својој земљи, али и да су свјесни и незадовољни због неких лоших одлука које је доносио актуални Високи представник. Вјерујем како ће високи представник ово цијенити и уважити у свом будућем раду, посебно у домену доношења будућих одлука" рекао је Комшић, преноси Фена.

Напоменуо је да постоје одлуке високог представника које су добре и које су настојале заштитити уставни поредак у БиХ, али су оне нажалост биле недовољне и недоречене.

(Глас Српске)