БИХ ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ВАТРЕ. ТАКМИЧЕ ЛИ СЕ АМЕРИКА И РУСИЈА ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ИЗМЕЂУ ДВИЈЕ ВАТРЕ. ТАКМИЧЕ ЛИ СЕ АМЕРИКА И РУСИЈА ПРЕКО НАШИХ ЛЕЂА


Босна и Херцеговина мора да ријеши питање НАТО пута онако како је у интерсу њених народа, без да се замјери великим силама или да се приклања проруској или проамеричкој политици, сматрају стручњаци.

Док се политичари са једне стране препуцавају, а са друге условљавају слањем АНП и НАТО путем БиХ, поједини аналитичари и познаваоци прилика сматрају да је БиХ овако дестабилизована идеална за тренирање великих сила.

Педсједник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је недавно да су “сви покушаји да се у НАТО увуку земље у којима постоје унутрашње противречности врло опасни”.
 
С друге стране,  специјални представник САД за Западни Балкан, Метју Палемр поручио да је „за трајну стабилност земаља у региону потребно је да све земље, које то још увијек нису, постану чланице НАТО и Европске уније“.
 
Такмичење двије силе

– Ове двије силе, Америка и Русија се заиста такмиче, можда помало и ирационално, преко наших леђа. Ја не вјерујем да је интерес БиХ да остане изван НАТО, али није ни интерес да се због тога супростави, односно сукоби, односно доводи у неки необичан однос са Русијом – рекао је за Н1 је политиколог Џемал Соколовић.
 
Шта БиХ може да уради, а да се не замјери ниједној великој сили питали смо политичког аналитичара и професора на Факултету политичкиј наука у Бањалуци, Жељка Будимира. Он сматра да треба да гледамо своје интересе.
 
– Можемо да будемо одговорини и да водимо политику која је у интересу Републике Српске. Не треба да водимо политику која је проруска ни проамеричка. Вријеме је да схватимо да постоје лични, односно националниј интереси са којима се ми руководимо. И онда смо уз ону страну која више стоји уз наше интересе – сматра Будимир.
 
Шта је интерес БиХ?

Додаје да је јасно да СДА у увом тренутку подржавају један пут неводећи рачуна шта је интерес Српског народа, а шта је интерес Босне и Херцеговине.
 
– Да ико мисли добро Босни и Херцеговини, онда би ова земља били  демилитаризована послије рата, јер је она буквално једна постконфликтна зона у коме ниједно велико ни културно, ни политичко, ни економско питање није решено – објашњава он, додајући да Вашингтон жели добро БиХ он би помогао економски опоравак земље и демилитаризацију земље.
 
(српскаинфо.цом)