Вјеровали или не: Јагоде родиле у октобру - "То је негативна појава, биљке ће да се исцрпе" :: Semberija INFO ::

 

Вјеровали или не: Јагоде родиле у октобру - "То је негативна појава, биљке ће да се исцрпе"


IZVOR: MONDO/BOJANA ZIMONJIĆ JELISAVAC
Црвени и зрели плодови, кад им вријеме није. У лејама на 80 ари Дражен је ове јесени убрао више од 20 гајбица јагоде. "Лијепо врјеме учинило је своје, да имамо род и у јесен. Беремо колико има, да скинемо, да не трули. Купаца има, већа је потражња него понуда тренутно. Количина није велика, а потражња, сви би да купе", објашњава Дражен Пеурача из Штитара код Шапца.

Умјесто припреме за зимско мировање, зелене се биљке на којима је доста младог рода. Зрели плодови су слатки као у прољеће. "За ово доба јагоде су преслатке. Почетак ће новембра, сад је крај октобра. Супер су. Ко хоће да проба, нек изволи. Има је, само треба обрати", каже Даница Пеурача из Штитара.

Појава другог рода, произвођачима је донијела непланирану добит. Стучњаци кажу да ће се то негативно одразити на принос сљедеће сезоне. "Масовна појава јесте, нарочито ко је шишао цвјетове. Ко је скидао стари лист. Ту има неког приноса, тај принос није максималан. Појава другог рода ће да смањи принос у наредној години, једноставно, то је негативна појава, јер једноставно, биљке ће да се исцрпе и не могу се на најбољи начин припремити за наредну сезону", указао је Милорад Јоцковић из Пољопривредне савјетодавне и стручне службе у Шапцу.

Цијена јесење домаће јагоде је 400 динара (око 6-7 КМ), што је знатно више него у мају, када се у шабачком крају бере на око 2.000 хектара.

(МОНДО/РТС)