Израелски изасланик позива да се прекине међународно финансирање Уједињених нација :: Semberija INFO ::

 

Израелски изасланик позива да се прекине међународно финансирање Уједињених нација


Screen shot
Извор: Танјуг / Политика

ЊУЈОРК – Амбасадор Израела у Уједињеним нацијама Гилад Ердан позвао је данас међународну заједницу да престане да финансира Уједињене нације, два дана након што је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила необавезујућу резолуцију којом се позива на „хуманитарно примирје” у Гази.

„Свака поштена земља треба да престане да финансира УН. Док пристрасност и и антисемитизам не престану, не можемо да наставимо да радимо као обично”, рекао је Ердан за Фокс њуз.

Додао је да УН структурално погрешно постављене јер једну трећину њених чланица чине муслиманске земље, преноси Ал Џазира.

Ердан је прошле недеље, након седнице Савета безбедности УН о рату Израела и Хамаса позвао генералног секретара УН Антонија Гутереса да одмах поднесе оставку, назвавши га неспособним да води УН.

Гутереш је претходно позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да „ужасни напади” палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати „колективно кажњавање палестинског народа”.

Израелски министар спољних послова Ели Коен такође је критиковао изјаве Гутереша на седници Савета безбедности, упитавши га „у ком свету живи”.

Коен је касније на платформи X написао да је отказао планирани састанак са Гутересом, преноси Танјуг.