Погледајте шта се налази у тунелима испод највеће болнице у Гази :: Semberija INFO ::

 

Погледајте шта се налази у тунелима испод највеће болнице у Гази


Фото - Твитер


Извор: Глас Српске

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски премијер Бењамин Нетањаху објавио је да његова земља улази у другу фазу рата против Хамаса. Израелска војска поново је позвала у недјељу цивиле у Гази да крену према југу, упозоравајући да појачавају операције.

Палестински Црвени полумјесец извијестио је да Израел тражи да одмах евакуишу болницу ал-Кудс, јер ће бити бомбардована. Израел је више пута упозорио становнике Газе да се удаље од "Хамасових утврђења", а сада "јачају хитност тог упозорења".

Јужно од Вади Газе цивилима би требали бити доступни вода, храна и лијекови, обећава израелска војска.

"Друга фаза рата је копнена инвазија. У првим седмицама рата покренули смо обимне ваздушне ударе, који су задали озбиљан ударац непријатељу", рекао је Нетањаху у суботу навече. "Уклонили смо многе терористе. Међутим, тек смо на почетку. Битка унутар појаса Газе биће тешка и дуга; ово је наш други рат за независност", поручио је.

Израелска војска "прелази на сљедећу фазу рата против Хамаса у Гази из ваздуха, копна и мора", каже потпарол ИДФ-а, Даниел Хагари. Изасланик УН-а за људска права Вокер Турк поново је алармирао да ће копнене операције у Гази довести до још хиљада смрти. Велик број мртвих и рањених затрпан је у рушевинама. "Смрад смрти је посвуда - у свакој улици и свакој кући", рекао је за агенцију "АФП" љекар Раед ал-Астал из Кан Јуниса на југу Газе. Папа Фрањо позвао је на прекид ватре и поново апеловао на Хамас да ослободи израелске таоце. "Браћо и сестре, станите. Рат је увијек пораз, увијек", поручио је папа.

У ноћи на суботу, након најјачег ваздушног напада од 7. октобра, израелска војска почела је копнену инвазију на Газу, која је остала без струје и телекомуникација. Потпуни прекид интернета и мобилног сигнала у Гази јако је отежао ситуацију спасилачким екипама јер жртве нису могле позвати помоћ. Данас ујутро комуникације су обновљене.

За прву ноћ ИДФ је извијестио да су његови авиони погодили 150 подземних циљева Хамаса у Гази, док Палестинци говоре о сукобима с израелским тенковима и пјешадијом на три локације: најинтензивније на сјеверу на подручју Беит Лахиа и Беит Ханун, а мање интензивно источно од Буреија у централној Гази и источно од Кан Јуниса.

Ракетирање је било концентрисано на насеље Јабалиа у сјеверној Гази, гд‌је су сравњене многе зграде. ИДФ је у нед‌јељу објавио да су у 24 сата погодили више од "450 војних циљева Хамаса": командни центар, осматрачнице и противтенковске положаје.

Министарство здравства у Гази које води Хамас каже да је укупан број погинулих у Гази у нед‌јељу порастао на 8005 људи, преноси "Реутерс".

Рано у нед‌јељу израелска војска бомбардовала је подручје око болнице Шифа, највеће у Гази. Уништене су прилазне цесте, преноси "АП" тврдње локалног становништва. У болници се склонило на хиљаде цивила, али израелска војска тврди да је Хамас испод ње изградио подземне бункере. "Доћи до болнице постало је све теже, чини се да желе одсјећи то подручје", рекао је за "АП" телефоном Махмуд ал-Савах из болнице.

UNRWA, УН-ова агенција за помоћ палестинским избјеглицама, објавила је да је у нападима убијено више од 50 њених радника, па им је способност д‌јеловања јако ослабљена. Хиљаде људи провалиле су у неколико складишта UNRWA у Гази, односећи брашно и друге основне артикле. Томас Вајт, шеф UNRWA у појасу Газе, истиче да је то забрињавајући сигнал да се цивилни поредак почиње распадати након три седмице рата и тоталне блокаде Газе.

Ситуација у Гази "из сата у сат постаје све очајнија", упозорава главни секретар УН-а, Антонио Гутереш. Број убијених или повријеђених цивила је "потпуно неприхватљив". "Жао ми је што је умјесто нужне хуманитарне паузе, Израел интензивирао војне операције. Свијет је свједок хуманитарне катастрофе која се одвија пред нашим очима", алармира Гутереш. "Више од два милиона људи, који немају гд‌је отићи, лишени су основних животних потреба - хране, воде, склоништа и медицинске његе - док су изложени немилосрдном бомбардовању", упозорио је Гутереш.

ИДФ: Испод највеће болнице у Гази је стожер Хамаса

Израелска војска је током викенда у серији објава на Twitteru утврдила како се испод највеће болнице у Гази, Шифе, налази главни стожер Хамаса.

ИДФ је објавио анимирани приказ болнице и простора који се испод ње налази, а у којем су се, наводно, смјестили припадници Хамаса. Израелске снаге као доказ својих тврдњи наводе пресретнуте аудио и видео снимке припадника Хамаса.