Tрамп најавио враћање забране уласка у САД држављанима муслиманских земаља :: Semberija INFO ::

 

Tрамп најавио враћање забране уласка у САД држављанима муслиманских земаља


Извор: Глас Српске

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп снажно подржао Израел и критиковао Бајденову администрацију

На годишњем самиту Републиканске Јеврејске Коалиције у суботу, бивши амерички предсједник Доналд Трамп обећао је својим присталицама да ће поновно увести забрану уласка у САД за држављане већином муслиманских земаља ако буде поновно изабран на предсједничким изборима.

Дискриминирајућа одлука

- Сјећате се те забране, вратићу је првог дана - нагласио је Трумп пред окупљеним јеврејским републиканцима, подсјећајући на своју контроверзну политику из 2017. године којом је ограничио улазак држављана Ирана, Либије, Сомалије, Сирије, Јемена, Ирака и Судана. 

Забрана је брзо оспорена на суду због оптужби да дискриминише одређене вјерске групе, али је била популарна међу Трумповим присталицама.

Предсједник Џо Бајден укинуо је ту забрану у својим првим данима у Бијелој кући 2021. године. Трампово најновије обећање да ће је поновно успоставити, на самиту је изазвало бурне реакције и подијељена мишљења.

Подржао Израел

Трамп је такође истакао своју снажну подршком Израелу. На скупу у Лас Вегасу, бивши предсједник је изјавио да ће "бранити нашег пријатеља и савезника, Државу Израел, као нико прије". Карактеришући сукоб између Израела и Хамаса као "борбу између цивилизације и дивљаштва, уљуђености и изопачености и између добра и зла", Трумп је додатно нагласио своју одлучност у подржавању Израела.

Иако се Трумп обрушио на Бајденову администрацију, задржао је суздржаност према критизирању својих политичких супарника, сугерирајући напетост у политичком пејзажу Сједињених Америчких Држава док се ближе предсједнички избори.