Да ли “X” постаје банка? :: Semberija INFO ::

 

Да ли “X” постаје банка?


Foto: Tanjug/AP
Милијардер Елон Муск планира да X (некадашњи Тwиттер) постане финансијска институција која би корисницима мијењала неке од најважнијих функција банака, попут слања новца и плаћања рачуна, али и инвестирање у тржишта капитала.

План је да ове функције на платформи буду покренуте до краја 2024. године, најавио је Муск запосленима.

" Када кажем плаћања, заправо милсим на нечији цијели финансијски живот", најавио је Муск, како се чује се на аудио снимку који је добио Тхе Верге.

" Ако укључује новац, биће на нашој платформи. Новац или хартије од вриједности или било шта. Дакле, не ради се само о томе да пошаљете 20 долара мом пријатељу. Говорим о томе да вам неће бити потребан банковни рачун", каже Муск, пренио је Банкар.ме.

Компанија тренутно ради на добијању лиценци за обављање новчаних трансакција широм САД, како би по закону могла да нуди финансијске услуге. Муск је рекао запосленима да се нада да ће дозволе добити “у наредних неколико мјесеци”.

Милијардер је раније говорио о својим плановима да X претвори у “финансијски центар”, а чак је и Тwиттер надјенуо ново име по својој интернет банци X.цом, која је касније постала дио ПаyПал-а.

Маск је на састанку са запосленима рекао да је план за развој овакве платформе направљен још 2000. године.

"Из неког разлога ПаyПал, када га је откупио сервис за електронску трговину еБаy, не само да није имплементирао остатак листе, већ је заправо вратио (на старо) гомилу основних карактеристика, што је сулудо. Дакле, ПаyПал је заправо мање комплетан производ од онога који смо осмислили у јулу 2000. године прије 23 године", рекао је Муск.

(Танјуг)