Купци прижељкују и јефтиније месо :: Semberija INFO ::

 

Купци прижељкују и јефтиније месо


- На полице маркета који су у укључени у кампању “Друштвено одговорно” пласирана је већина артикала са листе производа без марже, а прве реакције грађана, тврде представници потрошача, веома су позитивне с тим да купци прижељкују проширење списка на којем би се нашли и свјеже месо, шећер, брашно и уље.

Министарство трговине и туризма Републике Српске почетком мјесеца објавило је листе привредника и производа обухваћених кампањом “Друштвено одговорни”, те најавило дистрибуцију артикала широм Српске. У ресорном министарству за “Глас” кажу да су до сада сви маркети који су дио кампање пласирали више стотина производа са сниженом маржом, а када су у питању намирнице са листе оних за које су се произвођачи одрекли зараде, већина се налази на рафама. 

- Узимајући у обзир претходне залихе, те процедуре замјене истих и поштовање законских процедура, процес пласмана производа са нула одсто марже захтијева мало дужи временски период, те је тренутно у маркетима који су дио кампање око 90 одсто производа са те листе. Очекујемо да до краја седмице сви производи из овог обухвата буду доступни у свим маркетима - рекли су у Министарству трговине.

Нагласили су да је произвођач “Млијекопродукт” Козарска Дубица доставио измијењену листу производа са којима учествује у кампањи, као и предузеће “Мира” Приједор која је кекс “домаћица оригинал” замијенила “домаћицом екстра чоко”.

- Тренутно листа намирница на које је маржа нула одсто обухвата 45 производа од 19 произвођача. Запримили смо нове пријаве привредних субјеката који желе да се укључе у кампању, те очекујемо да до краја седмице, а по окончању свих потребних процедура, листа привредних субјеката и производа обухваћених кампањом буде додатно проширена - нагласили су у министарству и додали да је износ појефтињења производа различит, те да се креће од десет до 50 одсто.

Извршна директорица приједорског удружења грађана “Дон” Муриса Марић каже за “Глас” да су потрошачи и те како подржали акцију и да се до сада нико није жалио на евентуалне неправилности.

- Да ли трговци, потрошачи и дистрибутери заиста примјењују нулту маржу то не можемо знати ни утврђивати. Можда смо за неке производе очекивали драстичније појефтињење, али сваки вид снижења одређеној групи грађана добро дође. Током креирања акције водило се рачуна да буде доступна свима и да помогне најугроженијима, којима је и намијењена - рекла је Марићева и додала да би потрошачи требало више пажње да поклањају домаћим предузећима јер су снижени артикли управо из њихових погона.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић каже да су тржни центри на подручју Семберије ниже цијене и воблере истакли тек почетком ове седмице, те да много грађана и не зна за кампању, као ни који су производи појефтинили.

- Купци се тек распитују и планирају циљане набавке. Прве реакције су врло позитивне, прије свега јер је економска ситуација тешка па грађанима свако појефтињење добро дође. И пет, десет фенинга мање на већу количину за некога представља уштеду. Има потрошача који се већ распитују да ли ће бити још производа по нижим цијенама. Они и те­ како прижељкују и јефтиније свјеже месо - рекао је Василић.

И купци у Херцеговини се надају да ће листа производа са нула марже бити ускоро проширена.

- Маркети у Требињу цјеновнике су кориговали прије неколико дана. Дио потрошача поздравља списак, а има и оних који прижељкују да асортиман са нижим цијенама буде обогаћен и артиклима основних животних намирница као што су шећер, уље, брашно и хљеб – рекла је извршна директорица Удружења грађана “Оаза” из Требиња Недељка Илић.

Инспекција

У Инспекторату РС кажу да су за осам мјесеци ове године због непридржавања прописима дефинисане марже, трговцима изречене казне тешке 345.000 КМ.

- Кампања “Друштвено одговорно” резултат је одговорне политике ресорног министарства и Владе Српске према потрошачима. Пратићемо активности које се реализују у оквиру кампање и у дијелу својих надлежности пружити подршку напорима надлежних институција за ублажавање негативног утицаја инфлације - навели су из Инспектората.

(Глас Српске)