ЕУ дала ултиматум ТикТоку :: Semberija INFO ::

 

ЕУ дала ултиматум ТикТоку


Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон дао је данас временски рок од 24 часа друштвеној платформи "Тик Ток" да изнесе детаље предузетих мјера против ширења дезинформација након упада припадника исламистичке организације Хамас у Израел.

Бретон је упозорење послао у писму адресираном на директора"Тик Тока" и у који је увид имала агенција Ројтерс. Слична писма Бретон је раније послао власнику платформе"Икс"Илону Маску и "Мете"Марку Цукербергу.

Он је у писму послатом "Ток Току" навео да постоје индикације да је платформа употребљена за ширење илегалног садржаја и дезинформација у ЕУ након упада Хамаса.

Директор некадашњег "Твитера" Линда Јакарино изјавила је нешто раније да је од почетка напада милитаната Хамаса на Израел са друштвене платформе "Икс" уклоњено више стотина профила повезаних са том исламистичком организацијом или су им објаве означене.

Европска комисија јуче је проширила упозорење да технолошке компаније са својих платформи морају да уклоне коментаре који фаворизују исламистичку организацију Хамас или ће се суочити са правним посљедицама.

"Ширење садржаја на интернету које може бити повезано са Хамасом квалификовано је као терористичко и илегално је и неопходно је да буде уклоњено у складу са Законом о дигиталним услугама /ДСА/ и регулативом терористичког садржаја на интернету /ТЦО/", наводи се у саоптшењу из Европске комисије.

У саопштењу се истиче да ће Европска комисија у потпуности примијенити ДСА и надзираће имплементацију ТЦО због чега од технолошких компанија тражи да у потпуности поштују регулативе ЕУ.

Бретон је дан раније затражио од милијардера Илона Маска да на медијској платформи "Икс" смањи ширење дезинформација, те да предузме контрамјере које су у складу са регулативама ЕУ.

Бретон је слично упозорење послао директору компаније "Мета"Марку Закербергу, од којег је затражио да његова фирма осигура строго поштовање европских регулатива.

(Независне)