Више од 400 миграната заустављено при покушају преласка границе :: Semberija INFO ::

 

Више од 400 миграната заустављено при покушају преласка границе


Више од 400 миграната спријечено је за посљедња три дана у покушају незаконитог преласка границе, а највише их је из Марока, Авганистана, Пакистана, Турске и Бангладеша, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Највећи број прелазака миграната регистрован је на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша.

Како је саопштено, од почетка године спријечено је више од 4.200 особа приликом покушаја преласка државне границе.
"Највећи број особа затечених у незаконитом преласку, након обраде, смјештени су у прихватном мигрантском центру ЛИПА у Бихаћу, док се угрожене категорије особа (жене, ђеца, малољетници) смјештају у камп Борићи“, стоји у саопштењу Граничне полиције БиХ.

Према подацима из Граничне полиције, њихови припадници помажу радницима граничних прелаза Велика Кладуша и Изачић у спречавању незаконитих прелазака државне границе, пресијецања мигрантских рута те откривања и процесуирања особа које се баве кријумчарењем миграната. 

"На терену, гђе је највећи миграцијски притисак, предузимају се сложене мјере и радње уз примјену свих расположивих материјално-техничких средстава у заштити државне границе. Иако су људски ресурси ГПБиХ лимитирани, полицијски службеници Граничне полиције професионално и успјешно спроводе активности на спречавању незаконитих миграција, а на мјестима гђе је забиљежен највећи број незаконитих миграција, распоређени су припадници Граничне полиције из других станица“, рекао је директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић.

(Глас Српске)