Фонд ПИО РС - Потврда о животу - Позив за достављање :: Semberija INFO ::

 

Фонд ПИО РС - Потврда о животу - Позив за достављање



Фонд ПИО Републике Српске обавјештава кориснике права на пензију, којима се исплата пензије врши ван Републике да, до  краја календарске године, врши обезбјеђење потврде о животу за наредну годину. Фонд позива  кориснике да  потврду о животу доставе до краја текуће године како би се исплата пензије у 2024. години вршила редовно и без обустављања.
 
Достављање потврде о животу за корисника са пребивалиштем ван Републике Српске  врши се, у складу са чланом 140. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, према надлежној филијали која је кориснику донијела рјешење о остваривању права и врши исплату пензије. Кориснику који потврду о животу не достави благовремено исплата пензије обуставља се.
 
Достављање потврде о животу не односи се на кориснике са пребивалиштем  у државама насталим на подручју бивше СФРЈ, (осим Сјеверене Македоније-179 корисника), за које се податак о чињеници живота обезбјеђује путем електронске размјене података између носилаца осигурања.
 
О обавези достављања потврде о животу Фонд ће кориснике обавијестити и путем писане поруке на чеку или налогу за исплату пензије за октобар, новембар и децембар 2023. године. Нови корисници права са пребивалиштем ван Републике Српске потврду о животу достављају надлежној филијали након доношења рјешења о остваривању права.
 
Потврда о животу је правилна ако је овјерена код носиоца пензијског осигурања у држави пребивалишта, општинског органа, нотара, суда и дипломатско-конзуларног представни-штва БиХ у држави пребивалишта.

Образац Потврде о животу може се преузети на Интернет страници Фонда ПИО.


Фонд ПИО Републике Српске