Ако Израел повуче овај потез, избиће рат свих ратова :: Semberija INFO ::

 

Ако Израел повуче овај потез, избиће рат свих ратова


Фото - Танјуг / АП

ТЕЛ АВИВ - Израел и Исламска Република Иран су највећи непријатељи који не могу да нађу скоро никакав заједнички језик. Исламска револуција 1979. године довела је на власт у Техерану теократију која се дефинисала као заштитница ислама.

Палестинско питање постало је једна од централних тачки иранске спољне политике која ствара мрежу посредничких група, прво у Либану током грађанског рата (1975 – 1990) формирањем Хезболаха, а затим поставши покровитељ палестинске милитантне групе Хамас.

Непријатељство двије земље, које се међусобно не признају, појачала је информација да Техеран тајно развија нуклеарни програм, из чега је Јерусалим извукао закључак да је циљ стварање нуклеарне бомбе која би угрозила постојање Израела. За Израел се вјерује да има нуклеарну бомбу, али то не признаје.

"Блоомберг" је поставио неколико питања покушавајући да објасни како су Израел и Иран до сада избјегавали директне сукобе предводећи низ индиректних, као што су то чиниле САД и бивши СССР током Хладног рата.

Какво рјешење Иран нуди за палестинско-израелски сукоб?


Иран није арапска земља и у њој нема палестинских избјеглица - има их у Сирији, Либану, Јордану. Од тренутка када је теократски режим дошао на власт, Техеран тврди да није против Јевреја, већ против ционистичког режима. Тврде да би палестинско-израелски спор био ријешен формирањем јединствене државе свих који живе на територији Израела, Појаса Газе и Западне обале.

Приједлог може изгледати праведно док се не узме у обзир важан додатак – сав палестински корпус који је напустио ту територију послије пораза арапских комбинованих снага 1948. требало би да се врати у ту земљу. У том тренутку Јевреји постају мањина.

Који је био најотворенији сукоб између Ирана и Израела?

Хезболах је 2006. године ушао у отворени, тежак сукоб са Израелом у којем је шиитска група показала завидне ратне вјештине.

Израелске снаге су успјеле да продру само неколико километара на југ Либана прије него што је сукоб окончан прекидом ватре. Али показао је да та недржавна група може да изазове озбиљне проблеме израелској војсци.

Сукоб иза леђа Сирије

Арапско прољеће у Сирији почело је да се претвара у јесен и, коначно, зиму – и Тунис се вратио ауторитарном систему. Влада Башара ал Асада је одмах по избијању побуне позвала у помоћ Техеран, који ју је спремно дочекао, Хезболах је стао на страну нове власти, а Иран је покушао да успостави војна и обавјештајна постројења што ближе Израелу.

Влада у Јерусалиму је користила обавјештајне информације са терена и електронски надзор за праћење иранских покушаја, а чим је закључила да представљају безбједносну пријетњу, уништила их је ваздушним ударима. Тај рат се наставља и сада.

Напади на комерцијална пловила почели су 2019. године. Иако ни Израел ни Иран нису преузели одговорност за нападе на бродове, вјерује се да они стоје иза њих. Губитак живота је био ријеткост, али у јулу 2021. године, британски и румунски члан посаде су погинули када је израелски брод у Оманском заливу ударио дрон који су амерички званичници повезивали са Ираном.

Претходне мете су укључивале иранске танкере који су превозили нафту намијењену Сирији, ирански брод код обале Јемена који је служио као плутајућа база Иранске револуционарне гарде и теретне бродове који припадају Израелцима или су повезани са њима.

Израелска обавјештајна заједница нашла се под озбиљним и тешким критикама јер није предвидјела напад Хамаса. Мосад, израелска спољна обавјештајна служба, дубоко се инфилтрирала у унутрашње системе Ирана и од 2010. године је да ликвидирала пет физичара који воде ирански нуклеарни програм. Истовремено је било и сајбер напада, Стукнет је био један од познатијих, а убијени су и званичници који су руководили нуклеарним програмом.

У априлу 2021. Иран је окривио Израел и обећао освету за експлозију у његовом највећем постројењу за обогаћивање уранијума у ​​Натанзу, за коју је рекао да је изазвала значајну штету његовим центрифугама. То је био други пут за мање од годину дана да је локација у погодила сумњива експлозија.

У октобру 2021, ирански генерал је рекао да Израел вјероватно стоји иза сајбер напада који је паралисао бензинске пумпе широм Ирана. А у јануару, након што је дрон напао иранско складиште муниције у близини централног града Исфахана, два америчка листа су објавила да је Израел одговоран.

Колика је пријетња од директног рата?

Израел је модификовао нови авион Ф-35, тако да сада може да изведе напад на Иран без допуњавања горива. Бењамин Нетањаху је од почетка прошле деценије говорио да ће уништити иранска нуклеарна постројења.

Ако он то одлучи, избија "рат свих ратова": Иран напада Израел, САД иду у дефанзиву, арапске земље морају да се одлуче, Русија би морала да стане на страну Техерана, а Кина ће вјероватно подвити реп покушавајући да свима прода све што им треба.

Израелски рат са Хамасом ће вјероватно задржати сукоб на секундарном нивоу, али преливање на Либан, Сирију и Јордан би могло да подстакне Техеран да се отворено укључи.


Јутарњи лист