Да ли се ближи крај лијепим данима: Сладић открио када се очекује први снијег у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Да ли се ближи крај лијепим данима: Сладић открио када се очекује први снијег у БиХ


Метеоролог Недим Сладић говорио је о тренутним временским приликама те најавио када можемо очекивати неке озбиљније промјене времена у БиХ.

Мјесец септембар је према статистикама ушао као трећи најтоплији мјесец од почетка мјерења у БиХ. Ове температуре нису уобичајене за ово доба године, али да су се дешавале и раније, јесу. Ово није нешто што нисмо виђали, али када гледамо вишегодишњи просјек, свакако да су температуре изнад просјека – рекао је Сладић.
Сладић додаје да се може рећи да смо иза нас оставили вруће и жарко љето.

– Када већ идемо у транзицију према мало свјежијем дијелу године, можемо рећи да смо иза нас оставили вруће и жарко љето, поготово у јулу и аугусту мјесецу. Многи су се жалили како нису могли добро спавати – рекао је.
Додао је да нагле температурне осцилације свакако могу утицати на људе.

– Преко дана температуре иду и преко 30, а онда се спуштају на једноцифрене вриједности. То је нешто што је ситуација којој свједочимо дуги низ година. Ми најтеже подносимо период транзиције из зиме ка прољећу, односно љета ка јесени. Да су те амплитуде јаке, јесу, али то је саставни дио наших мјесеци – додао је Сладић.

Шта нам слиједи?

– Слиједи нам натпросјечна топлота и температура ваздуха уз доста сунчаних интервала, у сунчано вријеме ће порасти температуре нарочито у четвртак. У петак приближавање новог фронталног поремећаја, донијеће пролазан пораст облачности, то су они “млијечни” облаци налик на вео, односно није тешки облак него прозирни облак – рекао је Сладић.

Додао је да су такве ситуације предзнак промјене времена, пише Н1.

– Југо ће јачати у вишим подручјима, биће више влаге, па ће током викенда бити повећане облачности, а у недјељу приближавање фронталног поремећаја, појачаваће хладнији ваздух према југу и самим тим можемо говорити да другог дана викенда очекујемо пад температуре ваздуха и кишу која ће идуће седмице највише захватити велики дио БиХ. Могла би потрајати три до четири дана дана, температуре ће пасти, а довољно ће бити ниске на највишим врховима планина да забиљежимо пахуље снијега – рекао је.

Додао је да то није ништа неуобичајено.

– То је нешто што виђамо сваке године, није ништа неуобичајено, прошле године смо то видјели крајем септембра мјесеца – поручио је Сладић.

(Српска инфо)