Закон и родитељи протјерују “вејп” :: Semberija INFO ::

 

Закон и родитељи протјерују “вејп”


Република Српска треба што прије да крене стопама Србије и измјеном законских прописа забрани продају електронских цигарета малољетницима, с обзиром на то да тренд конзумирања “вејпа” узима маха, а ни дјеца ни многобројни родитељи нису свјесни штетности коришћења тих производа.

Поручују то из Одбора за здравство, рад и социјалну политику Народне скупштине Српске, љекари, просвјетари, али и удружења потрошача.

Наиме због масовне појаве “вејпова”, “пафова”, никотинских врећица и сличних производа које малољетници могу слободно куповати јер их закон не препознаје као дуванске производе пред посланике у Србији ускоро стижу измјене прописа којима ће бити регулисана њихова продаја и доступност младима.

Предсједник Одбора за здравство, рад и социјалну политику НСРС Александар Суботић каже да електронске цигарете никако не смију бити доступне малољетницима.

- Подржавам све идеје и приједлоге који доприносе побољшању здравља омладине. Вјерујем да ће то сви љекари у Народној скупштини подржати, без обзира на то којој партији припадали - казао је Суботић.

Његова замјеница у Одбору Маја Драгојевић Стојић казала је за “Глас Српске” да је чињеница да све више малољетника конзумира цигарете, од обичних до електронских, које су можда чак и опасније од дувана, због свих додатака који иду уз њих.

- То треба спријечи што је прије могуће. На првом састанку Одбора настојаћемо да покренемо иницијативу да та појава буде сузбијена, јер само сви заједно можемо да допринесмо квалитетнијем животу становништва, првенствено дјеце - казала је Драгојевић Стојић и позвала и друге институције да се укључе у ову причу.

Према ријечима извршне директорице Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Мурисе Марић, родитељи сносе највећу одговорност због поступака дјеце.

- Родитељи морају више да се укључе, да објасне дјеци колико су штетне електронске цигарете. Не може се све регулисати ни законима ако породица не учествује у томе - истакла је она.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да прате тенденције у развоју тржишта и регулисању области употребе дувана и дуванских производа, али и алтернативних производа који у свом саставу не садрже дуван, али садрже никотин или ароме без никотина, како у региону, тако и у Европи.

- Српска разматра најадекватније начине регулисања ове области. Министарство остаје посвећено заговарању ограничавања коришћења дуванских производа који су штетни за здравље становништва, што би у догледно вријеме требало и законски прецизније дефинисати - казали су у министарству.

Приоритети
Када је ријеч о забрани пушења у затвореним објектима, у Министарству здравља подсјећају да је Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење Влада РС усвојила крајем 2017. године, али је повучен из процедуре ради дораде, имајући у виду непостојање ширег друштвеног консензуса када је ријеч о предложеним рјешењима.

- Пандемија вируса корона је наметнула друге приоритете, као и потребу израде системских закона у области здравства који су усвојени у току прошле године. Они су рађени са намјером да на јасне основе поставимо пут будућег развоја здравственог система - истакли су у министарству.

(Глас Српске)