Европска комисија одмах обуставља све исплате Палестинцима због акција Хамаса :: Semberija INFO ::

 

Европска комисија одмах обуставља све исплате Палестинцима због акција Хамаса


Фото - АА

Европски комесар Оливер Вархеји изјавио је данас да ће Европска унија "одмах обуставити све исплате" Палестинцима због, како је рекао, "размјера терора и бруталности" током напада Хамаса на Израел.

Изненађујућа најава Вархејија услиједила је само неколико сати након што су званичници Уније истакли да никакав њен новац не иде Хамасу и додали да су контакти са том организацијом - коју Унија сматра терористичком - замрзнути већ 16 година.

На питања о томе шта је тај потез подразумијевао и да ли ће погодити сву хуманитарну помоћ Палестинцима није одмах одговорено.

Вархеји је рекао да "Европска комисија као највећи донатор Палестинаца ставља под ревизију пуни развојни протфељ", за који је рекао да износи 691 милион еура.

Тренутно се не зна која су средства укључена, а која искључена из мјера ЕУ.

Вархељи је рекао да те мјере подразумијевају да се "сва плаћања одмах обуставе", да се "сви пројекти стављају под ревизију" и да се "сви нови буџетски приједлози одлажу до даљњег".

Предвиђено је да се министри иностраних послова ЕУ састану данас у Мускату у Оману да размотре о ситуацију и виде које акције треба предузети.

Чини се да Вархејијева најава предупређује све дискусије.

"Ово не може да буде посао какав је уобичајен", рекао је Вархеји на друштвеној мрежи Икс. "Сада теме морају бити темељи мира, толеранције и суживота. Подстицање на мржњу, насиље и величање терора сувише је умова затровало", написао је комесар.

На јучерашњем брифингу, Европска комисија је покушала да повуче јасну линију раздвајања између Хамаса, којег ЕУ сматра терористичком организацијом и палестинског народа, коме је потребна хуманитарна помоћ.


БЕТА / БХРТ