Стано: Београд и Приштина да се врате дијалогу, даљи кораци ЕУ након пуне истраге о Бањској :: Semberija INFO ::

 

Стано: Београд и Приштина да се врате дијалогу, даљи кораци ЕУ након пуне истраге о Бањској


Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је данас да је порука Брисела и међународних партнера након састанака Европске политичке заједнице у Гранади да Београд и Приштина треба да се врате дијалогу и смире тензије на сјеверу, а да ће након истраге о догађајима у Бањској ЕУ одлучити о наредним корацима.

Стано је рекао да је самит у Гранади био добра прилика за низ састанака и потврдио да се високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ састао са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи.

- Порука високог представника и свих држава чланица ЕУ и међународних партнера Косову и Србији је да се врате дијалогу. Ово је једини изводљив начин за рјешавање питања нормализације односа Београда и Приштине - рекао је Стано.

Он је додао да се од Београда и Приштине очекује и да су обје стране позване да ураде све да дође до деескалације ситуације на сјеверу КиМ.

Говорећи о истрази у вези са догађајима у Бањској, Стано је поновио да ЕУ очекује не само пуну, већ и безусловну сарадњу Србије.

- Ако постоји воља, постоји и начин. Не треба се крити иза формалности признавања или непризнавања. Има довољно начина за то како можете да дијелите своје налазе, како можете да сарађујете, како можете да допринесете пуној истрази јер је ово нешто јако озбиљно што се десило 24. септембра и мора да буде у потпуности разјашњено јер ће имати посљедице. Биће посљедица. Тако да мора да буде у потпуности истражено - поручио је он.


​РТРС / kosovo-online.com