Препоруке ревизора испунила само једна локална заједница :: Semberija INFO ::

 

Препоруке ревизора испунила само једна локална заједница


БАЊАЛУКА - Само град Источно Сарајево у потпуности је спровео препоруке када је ријеч о техничкој опремљености ватрогасних јединица, док су све друге институције, које су се прије пет година нашле под лупом Главне службе за ревизију јавног сектора РС, наложене задатке обавиле дјелимично или никако.


Показао је то накнадни ревизорски преглед спровођења препорука из извјештаја ревизије учинка “Техничко опремање ватрогасних јединица” који је објављен у јулу 2018. године. Основни циљ ревизије прије пет година био је да испита да ли је постојећи начин техничког опремања ватрогасних јединица транспарентан и да ли је обезбијеђен најбољи могући начин за њихово опремање. Закључци из 2018. године показали су да нису у потребној и могућој мјери испуњене основне претпоставке за успјешно техничко опремање ватрогасних јединица у Српској. Ревизори су надлежним институцијама наложили спровођење укупно осам препорука, од који су се четири односиле на Владу Српске, односно Министарство унутрашњих послова, док су локалне заједнице и Ватрогасни савез имали по два задатка.

У најновијем документу Главне службе за ревизију наведено је да су накнадним прегледом испитиване мјере и активности на спровођењу препорука предузете од стране наведених институција.

- Осим града Источно Сарајево друге институције обухваћене ревизијом нису донијеле акционе планове, али су предузимале мјере и активности да буде обезбијеђено ефикасније и транспарентније техничко опремање ватрогасних јединица. Ревизија се у разумној мјери увјерила да је од осам датих препорука пет дјелимично спроведено, за једну препоруку спровођење је у току, а двије препоруке нису спроведене - стоји у извјештају ревизора.

Наиме, Влада РС и МУП двије препоруке нису спровели уопште, једну тек дјелимично, док је спровођење четврте препоруке у току.

- Влада и МУП су израдили важећи Закон о заштити од пожара као и сет подзаконских прописа који уређују област заштите од пожара, али нису донијели акта којима се уређује техничко опремање ватрогасно-спасилачких јединица - наведено је у документу.

Ревизори су закључили и да је већина локалних управа основала и организовала територијалне ватрогасно-спасилачке јединице као посебне унутрашње организационе јединице, али да такође већина нема израђен план заштите од пожара на својим територијама.

Додају да је Ватрогасни савез РС израдио годишњи извјештај о реализацији средстава за техничко опремање ватрогасно-спасилачких јединица, као и годишњи план утрошка финансијских средства са посебног рачуна, али се он није могао реализовати на планирани начин и у планираним роковима, тако да је под знаком питања ефикасност планирања јавних набавки са оваквим начином планирања.

Нови задаци

Ревизори су с циљем ефикасног окончања преосталог дијела активности на спровођењу препорука нагласили да Влада Српске и МУП треба да израде посебну стратегију која се односи на заштиту од пожара, као и да посебним актом уреде и област техничког опремања ватрогасно-спасилачких јединица.

- Општине и градови треба да израде и континуирано ажурирају план заштите од пожара на својим територијама, али и да израђују планове утрошка финансијских средстава за техничко опремање јединица и њихове пројекте. Потребно је и да организују територијалне ватрогасно-спасилачке јединице као посебне унутрашње органе у оквиру својих управа - наложено је у ревизорском извјештају.


Глас Српске