САД премештају носаче авиона ближе Израелу, распоређују додатне авионе у региону :: Semberija INFO ::

 

САД премештају носаче авиона ближе Израелу, распоређују додатне авионе у региону


Ударна група носача авиона америчке морнарице креће се ка источном Средоземном мору, укључујући носач авиона на нуклеарни погон ''Џералд Р. Форд'' , који ће пратити разарачи навођених ракета и крстарице са навођеним ракетама, изјавио је данас министар одбране САД Лојд Остин.

Он је додао да ће САД обезбедити муницију и опрему Израелу и појачати америчке снаге на Блиском истоку, као одговор на нападе Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

''Влада САД ће брзо обезбедити одбрамбеним снагама Израела додатну опрему и ресурсе, укључујући муницију'', рекао је Остин.

Поред тога, САД ће повећати присуство борбених авиона на том подручју, поред тога што је послала неколико авиона Ф-35, Ф-15, Ф-16 и А-10 на Блиски исток у последњих неколико месеци, као одговор на потезе Ирана.

Како наводи америчка телевизијска мрежа, присуство ударне групе има за циљ да одврати Хезболах у Либану, као и друге милитантне групе које се сматрају ривалским по Израел.

Асошиејтед прес наводи да је УСС ''Џералд Р. Форд'' тренутно најмодернији амерички носач авиона са посадом од око 5.000 морнара

Раније данас, Ројтерс је пренео да ће више америчких ратних бродова и летелица бити премештено ближе Израелу ради одвраћања и у знак подршке, позивајући се на двоје неименованих високорангираних америчких званичника.

Поред тога, агенција је пренела да Вашингтон верује да је овај напад Хамаса имао за циљ ''да поремети нормализацију односа Израела и Саудијске Арабије''.


​Политика