Столтенберг: НАТО спреман да одржи мир на КиМ, Београд и Приштина да се врате дијалогу :: Semberija INFO ::

 

Столтенберг: НАТО спреман да одржи мир на КиМ, Београд и Приштина да се врате дијалогу


БЕРЛИН – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су снаге НАТО-а спремне да одрже мир на КиМ и да „неће дозволити повратак насиља из 1990-их година”.

Он је у интервјуу за немачки лист Велт позвао Београд и Приштину да се врате преговорима уз посредство ЕУ, наводећи да је такав пут једино одрживо средство за постизање трајног мира за све заједнице.

„Желим јасно да ставим до знања да су снаге НАТО-а спремне да очувају мир на Косову. Ми нећемо дозволити да се насиље из 1990-их врати”, рекао је Столтенберг.

Навео је да је НАТО посвећен одржавању мира и безбедност у читавом региону, и додао да је веома значајно да се уложе додатни дипломатски напори у решавање питања КиМ.

Након догађаја у селу Бањска на северу КиМ од 24. септембра, земље чланице НАТО-а повећале су број припадника мисије Кфора на КиМ на око 4.500 војника, преноси Танјуг.

Током обраћања на конференцији Алијансе у Будви, заменик генералног секретара НАТО-а Мичеа Џоана је истакао да је командант НАТО трупа на КиМ у сталном контакту са свим својим главним саговорницима, укључујући тзв. косовске безбедносне организације и начелника српских снага.

Поновио је да ће Кфор предузети све неопходне радње како би испунио мисију према резолуцији 1244 Савета безбедности УН, односно одржање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ.


Политика