Дигитални самит Западног Балкана: Дигиталне технологије постале кључни покретачи напретка у данашњем свијету :: Semberija INFO ::

 

Дигитални самит Западног Балкана: Дигиталне технологије постале кључни покретачи напретка у данашњем свијету


Важно је да заједно радимо на глобалном нивоу како бисмо рјешавали изазове као што су кибернетичка сигурност, заштита приватности и етички аспекти технологије, поручио је Един Форто, министар комуникација и промета Босне и Херцеговине, на Шестом дигиталном самиту Западног Балкана, највећег дигиталног догађаја у регији који се данас и сутра одржава у Сарајеву.

Овај престижни догађај окупио је високе представнике влада и економија са Западног Балкана, Европске комисије, креаторе пословне политике и водеће стручњаке из области информацијско-комуникацијских технологија, дигиталне интеграције и трансформације.

Кроз разноврсне панел дискусије и конференцијске сесије, током дводневног самита, пружит ће се дубљи увид у најновије трендове и изазове дигиталног свијета.

"Велико ми је задовољство пожељети вам добродошлицу на Шести дигитални самит Западног Балкана који представља значајан корак према дигиталној будућности економија и развоју дигиталних технологија у овој регији. Дигиталне технологије су постале кључни покретачи напретка у данашњем свијету. Оне су промијениле начин на који комуницирамо, радимо, учимо и живимо. Узимајући у обзир њихов значај, није изненађујуће што се управо на оваквом самиту окупљамо како бисмо разговарали о сарадњи и моделима помоћу којих можемо унаприједити дигитални екосистем на Западном Балкану", рекао је Форто.

Поручио је да је сарадња кључни елемент успјеха у овом процесу.

"Заједничким радом и размјеном искустава можемо изградити снажне темеље за развој дигиталних технологија у нашој регији, а наша сарадња може потакнути иновације, побољшати приступ дигиталним алатима и омогућити нам да искористимо све предности које нуди четврта индустријска револуција", истакао је Форто.

Сматра да Самит има огроман значај за Западни Балкан, јер ће омогућити да заједнички идентифицирају кључне изазове и прилике које се појављују у дигиталном свијету.

"Наша регија има богату културну и хисторијску баштину, али и потенцијал за раст и развој у дигиталном сектору. Стога ће нам Самит помоћи да заједничким напорима створимо повољне увјете за инвестиције, развој старт-упова и размјену знања. Што се тиче поруке коју Самит треба послати, желим нагласити важност инклузивности. Дигитални развој треба бити доступан свима, без обзира на социоекономски статус, доб или географску локацију. Регија треба радити на осигуравању приступа дигиталним технологијама за све грађане како би се смањио дигитални јаз и изградила просперитетнија будућност", нагласио је Форто.

Мишљења је да Самит треба послати поруку о отворености за сарадњу с другим регијама и свјетским партнерима, јер дигитални свијет не познаје границе.

"Стога је важно да заједно радимо на глобалном нивоу како бисмо рјешавали изазове као што су кибернетичка сигурност, заштита приватности и етички аспекти технологије. На крају, Шести дигитални самит Западног Балкана представља изванредну прилику за заједнички рад на унапређењу нашег дигиталног екосистема. Сарадња, инклузивност и отвореност за глобалну сарадњу требају бити кључни елементи наше стратегије. Нека овај самит буде почетак нове ере дигиталног развоја на Западном Балкану у којој ћемо заједно градити просперитет и бољу будућност за све наше грађане", додао је Форто.


АА / БХРТ