Дом народа ПСБиХ данас није усвојио ниједан закон :: Semberija INFO ::

 

Дом народа ПСБиХ данас није усвојио ниједан закон


Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на данашњој сједници у Сарајеву није усвојио измјене три закона, а против су били делегати из СНСД-а.

Оборен Закон о ПДВ-у у првом читању

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ (ПСБиХ) одбацио је данас Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) што се односи на повећање границе за регистрацију пореских обвезника са 50.000 на 100.000 КМ.

Против овог приједлога гласали су делегати у Клубу српског народа из СНСД-а, тако да закон није имао ентитетску већину.

Делегат Радован Ковачевић (СНСД) рекао је да Република Српска поштује и уважава дејтонску Босну и Херцеговину онако како је уредио Дејтонски споразум, као и да поштује и уважава уставни поредак у БиХ тачно онако како је одредио Устав БиХ, односно анекс четири Дејтонског споразума, наводећи да Република Српска поштује и све анексе тог споразума. 

Према његовим ријечима, Република Српска сматра да Босна и Херцеговина може да функционише искључиво на договору кључних унутрашњих фактора, а то су два равноправна ентитета и три конститутивна народа.

"Република Српска се залаже за Босну и Херцеговину која се темељи на компромису, дијалогу и консензусу унутрашњих фактора у БиХ. Ниједна реформа у БиХ није спроведена да се Република Српска нечег није одрекла, да није пристала сваки пут да је буде мање. То је залог који је Република Српска унијела", рекао је Ковачевић.

"Ми смо и у овом мандату пружили руку, пристали на договор, пристали на компромис, направили смо одређене кораке, међутим, свима је јасно да даље не можемо ићи док у Уставном суду БиХ сједе стране судије које треба да доносе одлуке о нашим судбинама, о нашим и о животима наших грађана", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је Република Српска "република слободних и поносних људи које представљају и заступају". 

"Из тог разлога желим да кажем да 'тешког срца' данас гласам против одређених закона али је потпуно јасно да ће први закон за који ћемо гласати овдје бити закон о Уставном суду. То је нешто што треба сви да разумијемо јер је то начин на који ћемо сви показати да желимо да живимо заједно и да не желимо да живимо у земљи у којој ће неко стално Србе и Хрвате да прегласава, обесправљује и угњетава. За тако нешто сараднике у нама нећете имати", рекао је Ковачевић.

Делегат Желимир Нешковић (СДС) образложио је овај законски приједлог, који се пред делегатима налази у првом читању, чији су предлагачи посланици СДС-а у Представничком дому Младен Босић и Дарко Бабаљ, наводећи да је та измјена неопходна због инфлаторних кретања и пројекције економских кретања, односно повећања цијене робе и услуга.

Он је позвао делегате да прихвате предложене измјене Закона о ПДВ-у.

Без потребне ентитетске већине за приједлог измјена Закона о раду у институцијама БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) је на данашњој сједници разматрао Приједлог закона о измјени Закона о раду у институцијама Босне и Херцеговине, чији је предлагач Представнички дом, али је због недостатка ентитетске већине из Републике Српске упућен Колегију на усаглашавање.

Представнички дом је раније усвојио предложени закон који предвиђа да након истека порођајног одсуства, жена са дјететом најмање до једне године живота има право да ради половину пуног радног времена, а за близанце, треће и свако сљедеће дијете има право да ради половину пуног радног времена до навршене двије године живота дјетета.

Дефинирано је да ово право може користити и запосленик - отац дјетета, ако жена за то вријеме ради у пуном радном времену или особа која се брине о дјетету у случају смрти оба родитеља, уколико родитељи напусте дијете или ако нису у стању да се брину о дјетету.

Такођер се предвиђа да жена с дјететом или запосленик - отац дјетета имају право да раде половину пуног радног времена док дијете не наврши три године ако му је, према налазу овлаштеног доктора медицине, потребна појачана њега.

Делегат Златко Милетић је током дискусије казао да је ово питање изузетно важно.

"Мислим да је било јако потребно да третирамо питање самохраних мајки и очева који имају двоје и више дјеце, да им се омогући исти овакав статус како је то предвиђено у овом закону. Ако желимо да, поготово самохрани родитељи, посвете довољно пажње својој дјеци, неко ко ради осам сати, ако има двоје, троје и више дјеце, то је врло тешко у садашњој ситуацији", сматра Милетић.

Остали делегати нису имали потребу дискутирати о предложеном закону. 

Дом народа ПСБиХ упутио на усаглашавање измјене Закона о безбједности саобраћаја 

Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) упутио је на усаглашавање Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, које се односе на обиљежавање посебним знаком возила у којима се превозе лица са инвалидитетом.

За ово законско рјешење данас није било ентитетске већине.

Овом измјеном прецизира се да се посебан знак може поставити на возила у којима се возе лица са степеном инвалидитета 80 одсто и више, док важећа одредба прописује да је то степен инвалидитета 100 одсто.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић рекао је, током расправе, да се Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ треба "темељно претрести", да се створи законски основ којим би се бахатим возачима одузимао аутомобил, те да се ријеши питање ромобила на путевима.

Без подршке за иницијативу Кемала Адемовића

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ данас није усвојио иницијативу Кемала Адемовића којом од Министарства безбједности БиХ тражи хитно покретање процедуре за проширење капацитета Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова за минимално 100 полазника.

Делегати су данас усвојили извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2022. годину.

Ентитетске већине данас није било за Приједлог одлуке о оснивању ад хок комисије Парламентарне скупштине БиХ за спровођење поступка именовања Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ у коју су предложени Сњежана Новаковић Бурсаћ, Марина Пендеш, Јасмин Имамовић, Даворка Топић, Горан Кривић и Аида Дагуда.

Делегати су обједињено гласали и дали сагласност за неколико међународних споразума.

Данашња сједница је завршена, а од сљедеће предсједавање Домом народа ће преузети Кемал Адемовић.


БХРТ