Први пут у историји смијењен предсједавајући америчког Конгреса :: Semberija INFO ::

 

Први пут у историји смијењен предсједавајући америчког Конгреса


FOTO: TANJUG
Представнички дом америчког Конгреса изгласао је смјену свог предсједавајућег, републиканца Кевина Мекартија.

Како пнаводи Ројтерс, преноси Тањуг, то је први пут у историји да је Конгрес изгласао смјену предсједавајућег, и то са 216 гласова за и 210 против.

Иницијативу за смјену Макартија покренуо је његов страначки колега Мет Гејц.

Ниједан предсједавајући Представничког дома САД никада није смијењен због подношења захтјева својих колега конгресмена да напусти свој положај.

Према америчком Уставу, предсједавајући Представничког дома је други по реду у сукцесији за предсједнички положај послије потпредсједника САД, он или она поставља законодавне приоритете доњег дома Конгреса, контролише задатке одбора и може прекинути или утицати на агенду Бијеле куће.

Гејц још од јануара прети да ће свргнути Мекартија, када је предводио страначке побуњенике који су се супротстављали кандидатури Мекартија, конгресмена из Калифорније, за мјесто предсједавајућег, приморавши га да издржи 15 напорних рунди гласања.

Тензије између двојице републиканаца су прокључале током викенда, након што је предсједавајући Мекарти уз подршку демократа добио неопходан број гласова за усвајање нацрта закона о привременом финансирању владиних агенција.

Међутим, договором о буџетском финансирању који је постигнут касно у суботу нису одобрена средства у износу од шест милијарди долара за финансирање званичног Кијева, јер су конгресмени Гејц са Флориде и други ултраконзервативци инсистирали да су САД потрошиле превише новца на рат Украјине са Русијом.
 
(Независне)