Предсједништво БиХ по Уставу БиХ не може предлагати закон о имовини :: Semberija INFO ::

 

Предсједништво БиХ по Уставу БиХ не може предлагати закон о имовини


Денис Бећировић, бошњачки члан и Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, упутили су у процедуру закон о државној имовини, међутим, једини закон који Предсједништво БиХ може предложити је Закон о буџету.

Наиме, у Уставу БиХ када је ријеч о овлаштењима Предсједништва БиХ јасно се наводи да је Предсједништво БиХ овлаштено за: вођење вањске политике, именовање амбасадора и других међународних представника БиХ, затим представљање БиХ у међународним и европским организацијама, вођење преговора за закључивање међународних уговора БиХ, те извршавање одлука Парламентарне скупштине БиХ.

Такође, Предсједништво БиХ је надлежно и за предлагање годишњег буџета Парламентарној скупштини БиХ и то уз препоруку Савјета министара БиХ, затим подношење извјештаја о расходима Парламентарној скупштини БиХ најмање једном годишње, координацију по потреби са међународним невладиним организацијама  и вршење других дјелатности које могу бити потребне за обављање дужности.

У сваком случају, уколико се закон о државној имовини и нађе на сједници Предсједништва БиХ, готово је сигурно, неће добити подршку Жељке Цвијановић, српског члана Предсједништва БиХ, која ће у случају да Бећировић и Комшић подржи такав закон, покренути питање заштите виталног националног интереса.

Та одлука Цвијановићеве онда иде пред Народну скупштину Републике Српске која ће дати коначну ријеч и такав закон неће добити подршку.

(Независне)