Фронтеx: И мигранти и кријумчари све чешће наоружани :: Semberija INFO ::

 

Фронтеx: И мигранти и кријумчари све чешће наоружани


Трговина оружјем је након почетка рата у Украјини у наглом порасту, а све чешће се на мигрантским рутама, укључујући и западнобалканску, примјећују наоружани кријумчари људи и илегални мигранти, наведено је у најновијој процјени ризика коју је урадила Европска служба за границе Фронтеx.

Нагласили су да су у 2022. години заплијењене различите количине и врсте оружја: од ватреног оружја и муниције до спрејева са сузавцем, омамљивача и хладног оружја.

"Не ради се више само о трговцима наркотицима који оружјем покушавају да заштите своју илегалну имовину, већ мигранти тврде да су кријумчари људима све чешће наоружани, посебно на западнобалканској и медитеранској рути", истакли су они.

Осим кријумчара, Фронтеx истиче да су и мигранти све чешће наоружани и прибјегавају међусобним обрачунима или употреби оружја против других лица, али и службених органа.

"Примјетан је појачан ниво насиља међу ирегуларним мигрантима. Забиљежено је неколико примјера када су мигранти и кријумчари користили оружје против полиције и граничних службеника. То је пријетња која ће вјероватно добити на значају у будућности", нагласили су они.

Извор оружја је све чешће Украјина, одакле, како је наглашено, у руке криминалаца све чешће долази оружје које обично користи само војска.

"Како трговина овим ватреним оружјем, експлозивом и муницијом буде даље јачала, све више ће нерегистрованог оружја и војне опреме вјероватно завршити на илегалним тржиштима", истакнуто је у овом документу Фронтеxа.
Криминалци и кријумчари, како је наглашено, све више користе технологију, попут 3Д принтера.

"Ова технологија омогућава да више не кријумчаре комплетно оружје јер је неке дијелове лако детектовати. Све се више користи 'невидљиво' оружје, направљено од дијелова у приватним радионицама чији се траг не може пратити. Компоненте за ово оружје се могу легално купити на легалним тржиштима", истакли су они.

С обзиром на то да је западнобалканска рута посебно обухваћена овим проблемом, ЕУ и међународне агенције које се баве овим проблемом покушавају у земљама региона скренути пажњу властима на овај све већи проблем.

У Министарству безбједности БиХ кажу да су недавно у Сарајеву организовали Регионални координациони састанак о спровођењу Мапе пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим оружјем и лаким наоружањем и припадајућом муницијом на западном Балкану до 2024. године.

"На дводневној конференцији, организованој уз подршку ЕУ и СЕЕСАЦ, представници из цијелог региона представили су досадашње реализоване мјере те разговарали о координацији будућих заједничких активности. Министар безбједности БиХ Ненад Нешић је нагласио да су надлежни органи у БиХ у протеклом периоду уложили значајне напоре како би у области контроле малог оружја и лаког наоружања постигли одржива рјешења. Додао је да, поред мигрантске кризе, кријумчарење оружја представља један од највећих изазова", рекли су у Министарству.

Але Шиљдедић, портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, рекао је недавно да је полиција у Бихаћу привела два авганистанска мигранта због почињења кривичних дјела, укључујући и илегално посједовање ватреног оружја.