Омладина ће поново осјетити сласт ручне бербе кукуруза - награде за најбрже :: Semberija INFO ::

 

Омладина ће поново осјетити сласт ручне бербе кукуруза - награде за најбрже


Кукуруз се бере без комушине, у мрежасте вреће, након чега се извага. Онај чија врећа буде најтежа побједник је такмичења.

Градачац ће и ове године бити мјесто на којем ће се изабрати најбржи ручни берачи кукуруза. Наиме, Друго међународно такмичење у овој "дисциплине" одржат ће се сутра, 28. септембра. Организатор ове манифестације за средњошколце је ЈУ МСШ "Хасан Кикић" из тог града.

"Ове године учествује седам школа, двије ис Србије, једна из Словеније и четири из Босне и Херцеговине", рекао нам је професор Хасан Османовић испред школе организатора.

Такмичарске екипе ће бити састављене од по два члана, а берба траје 30 минута. Кукуруз се бере без комушине, у мрежасте вреће, након чега се извага. Онај чија врећа буде најтежа побједник је такмичења.

Прва награда износи 150 еура, друга 100 € и трећа 50 €. Такмичење ће се одржати на огледној парцели у Горњим Леденицама.

Циљ овог такмичења је популаризација пољопривреде код младог становништва, као и очување традиционалних вриједности како би нове генерације осјетиле сласт ручне бербе која је код пољопривредника један од најсретнијих момената у животу.

Подсјетимо, лани су побједу однијели гимназијалци из Градачца.

(Агроклуб)