Пуштено седам Срба ухапшених у Бањској :: Semberija INFO ::

 

Пуштено седам Срба ухапшених у Бањској


Седам Срба, који су ухапшени након оружаног сукоба у селу Бањска, код Звечана, пуштени су на слободу, пренијели су приштински медији.
Истовремено, четврти дан од сукоба припадници РОСУ дозволили су улазак у село Бањска на КиМ након што су из приштинске полиције потврдили да су у уторак навече завршили полицијску операцију провјере терена, пренијели су данас српски медији.
Српски медији који су посјетили Бањску пренијели су да је ситуација и даље напета, пренио је РТС
У ноћи између суботе и недјеље дошло је до оружаног сукоба групе Срба са припадницима приштинске полиције, у којем су погинула три Србина и један приштински полицајац, а рањен један Србин. Претходно су медији били пренијели да је у овом сукобу погинуло четворо Срба.
Након ове пуцњаве ухапшено је осам Срба.
Тројица Срба која су у понедјељак навече приведена у хотелу "Рајска бања" у Бањској пуштена су на слободу због недостатка доказа, сазнаје Косово онлине.
Претходно је на слободу пуштено четворо Срба који су ухапшени недалеко од мјеста сукоба у Бањској. За њих је Специјално тужилаштво у Приштини потврдило да су пуштени због недостатка доказа, преноси Косово онлине.
Говорећи о хапшењу у "Рајској бањи", Ветон Ељшани, замјеник директора приштинске полиције на сјеверу, у понедјељак је рекао да је ријеч о двије особе српске националности, док је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, истог дана саопштио да је ту ухапшено њих троје.
Ељшани је тада навео и да се сумњиче за илегално посједовање оружја, а да ће истрага показати да ли су имали везе са нападима на приштинску полицију.
Бањска је била блокирана одмах након сукоба, а приштински полицајци рекли су данас да сада може да се уђе у село, али да се не скреће са пута.
На улазу у село налази се још једна патрола приштинских полицајаца.
До данас у Бањску су могли ући само мјештани уз контролу приштинске полиције, пренио је Б92.
Ељшани је рекао да ће наредних дана специјализоване јединице и даље бити на мјесту сукоба.
"Полицијске јединице за демонтирање експлозивних направа ће бити на специфичним мјестима и гледати гранате и остале направе које нису експлодирале", казао је Ељшани.
Метју Милер, портпарол Стејт департмента, рекао је да Београд и Приштина треба да раде са међународним партнерима и да се врате дијалогу, преноси Кљан Косова. 
На редовној конференцији за медије, упитан о захтјеву Србије да КФОР преузме безбједност на сјеверу Косова, Милер није конкретно говорио, већ је само рекао да стране треба да се врате дијалогу.
"Оно што мислимо да је важно јесте да стране треба да раде са међународним партнерима на деескалацији ситуације и гарантовању безбједности и владавине права, као и на повратку дијалогу уз посредовање ЕУ", рекао је Милер.
У српским срединама на Косову 26, 27. и 28. септембар проглашени су данима жалости због погибије Срба код Звечана.
Срби из Косовског Поморавља пале свијеће и одају почаст својим трагично пострадалим сународницима, пренијели су српски медији.
Велики број Срба јужно од Ибра, од Партеша, Ранилуга, Ропотова, Шилова одали су почаст погинулим сународњацима са сјевера Косова.
Дан жалости данас је и у Србији, гдје су отказане спортске манифестације и заставе су спуштене на пола копља.  
У уторак навече су и у Београду испред Храма Светог Саве грађани палили свијеће. 
Дан жалости данас је и у Црној Гори и Републици Српској, гдје су заставе на институцијама спуштене на пола копља. 
(Танјуг)