Захарова: У нападу на Севастопољ Кијеву помагали САД и Британија :: Semberija INFO ::

 

Захарова: У нападу на Севастопољ Кијеву помагали САД и Британија


Фото - РФЕ

МОСКВА/КИЈЕВ - Наставља се специјална операција руске војске у Украјини. Настављају се борбе на више дијелова фронта


Захарова: У нападу на Севастопољ Кијеву помагали САД и Британија

Недавни напад Кијева на Севастопољ реализован је у тијесној координацији са америчким и британским стручњацима, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„На удару се 22. септембра поново нашао Севастопољ и при томе нема ни најмање сумње да је напад раније испланиран уз помоћ западних обавјештајних средстава, сателитске опреме НАТО, обавјештајних авиона и да је реализован у тјесној координацији са америчким и британским специјалним службама“, рекла је Захарова на редовном брифингу за новинаре.

Кијев: Европске компоненте уграђене у иранске дронове које користи Русија

Различите компоненте европских произвођача уграђиване су у иранске дронове које користи Русија у нападима на Украјину, наводи се у тајном документу који је Кијев послао својим западним савезницима тражећи испоруке ракета дугог домета за нападе на производне локације у Русији, Ирану и Сирији.

У документу на 47 страница који је у августу украјинска влада доставила владама Г7, Кијев тврди да је у претходна три мјесеца било више од 600 руских напада беспилотним летјелицама (УАВ) које садрже западну технологију, преноси Гардијан.

Према извјештају до којег је дошао Гардијан, 52 електричне компоненте које су произвеле западне компаније пронађене су у дрону "шахед-131" и 57 компоненти у моделу "шахед-136", који има домет лета од 2.000 километара и брзину крстарења од 180 километара на сат.

Пет европских компанија, укључујуц́и пољску подружницу једне британске мултинационалне компаније, именоване су као оригинални произвођачи идентификованих компоненти.

"Међу произвођачима су компаније са сједиштем у земљама коалиције која је Русији увела санкције: САД, Швајцарска, Холандија, Немачка, Канада, Јапан и Пољска", наводи се у документу.

Салдо: Сви који су у парламенту Канаде аплаудирали украјинском нацисти да дају оставке

Губернатор Херсонске области Владимир Салдо позвао је све који су у парламенту Канаде аплаудирали украјинском нацисти и ветерану СС дивизије Јарославу Хунки да дају оставке.

„Ево, премијер Канаде, Џастин Трудо, сакрио се од одговорности иза леђа предсједника Доњег дома парламента Ентонија Роте. Он би такође требало да поднесе оставку, као и сви, који су аплаудирали у сали парламента. Посебно његова замјеница Кристи Фриланд, која је насљедница бандероваца и на чију иницијативу је заправо и организован овај нацистички циркус. Још боље би било да им буде суђено због тога“, написао је Салдо на свом Телеграм каналу.

Руске санге уништиле хаубицу М777 америчке производње и минобацач калибра 120 милиметара

Припадници групе „Дњепар“ уништили су на херсонском дијелу фронта украјинску хаубицу М777 америчке производње и минобацач калибра 120 милиметара, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Амерички Сенат предложио да усагласи издвајање средстава за Украјину у умањеном обиму

Амерички Сенат предложио је да усагласи издвајање средстава за Украјину у умањеном обиму, у износу од 4,5 милијарди долара преко Пентагона и 1,65 милијарди долара преко Стејт департмента до 17. новембра, произлази из нацрта привременог буџета који је објавио портак „Панчбоул“.

У случају да се усвоји комплетан буџет овај приједлог би престао да функционише.

Подсјетимо, претходно је готово 30 конгресмена републиканаца у писму, чију је копију добио „Вол стрит џурнал“, обавјестило Белу кућу да одбијају захтјев за издвајање 24 милијарде долара за потребе Кијева.

Крајем августа Бијела кућа тражила је од Конгреса средства која би покрила потребе федералне Владе у току усаглашавања комплетног буџета за 2024. финансијску годину.

Група украјинских бораца у правцу Сватово-Кремена предала се руским снагама

Група украјинских бораца у правцу Сватово-Кремена предала се руским снагама. Они су се претходно огласили преко специјалног отвореног радио канала. Предали су и сандуке са муницијом, рекао је за Спутњик извор упознат са ситуацијом.

Руски ПВО успјешно уништио више од 200 циљева на краснолиманском дијелу фронта

Припадници ПВО јединице су примјеном система „тор М1“ до сада успјешно уништиле више од 200 циљева на краснолиманском дијелу фронта. Они су на том дијелу фронта осам мјесеци.

Јединице групе „Југ“ успјешно су одбациле украјинске војнике са више положаја на јужнодоњецком правцу. Руске снаге извеле су успјешан јуриш а прије тога је деловала артиљерија.

Рогов: Прва линија одбране у Запорошкој области несавладива  за украјинске снаге

Прва линија одбране у Запорошкој области несавладива је за украјинске снаге без обзира на њихове сталне покушаје да је пробију, при чему трпе катастрофалне губитке, рекао је лидер покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

Како је навео, противник је јуче покушао да изведе нови напад, палећи минска поља, али руске јединице су спријечиле у томе примјењујући противтенковски ракетни систем „корнет“ и ракете „град“, рекао је за Спутњик један од бораца добровољачког одреда „Барс“ који је до бригаде „Царски вукови“.

У Николајевској и Дњепропетровској области Украјини објављена је ваздушна опасност.

Руска артиљерија спријечила је ротацију украјинских снага на купјанском правцу код мјеста Синковка, рекао је начелник прес центра групе „Запад“ Сергеј Зибински.


​Агенције / Глас Српске