Сједница ВСТС-а БиХ: Избор новог потпредсједника након оставке Биљане Симеуновић :: Semberija INFO ::

 

Сједница ВСТС-а БиХ: Избор новог потпредсједника након оставке Биљане Симеуновић


Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине (ВСТВБиХ) заказао је за 27. и 28. септембра сједницу на којој би, уз остало, требала бити разматрана Информација о предметима високог нивоа корупције и организованог криминала, односно пресјек стања са даном 30. јуни 2023. године.

Како Фена сазнаје у ВСТС-у БиХ, у дневни ред засједања накнадно је уврштена и тачка која се односи на избор потпредсједника тог регулаторног тијела.

Ради се о позицији која је остала упражњена након што је чланица тог тијела Биљана Симеуновић поднијела оставку на функцију потпредсједнице на сједници одржаној 6. септембра.

Како је планирано, на сједници ће бити разматране и информације о динамици суђења у сложеним предметима организованог криминала који су ушли у двогодишње планове рјешавања за први и други квартал 2023. године, као и тачка која се односи на реализацију планова рјешавања предмета за прво полугодиште 2023. године.

Такође, чланови ВСТС-а би се требали очитовати о Полугодишњем извјештаја Уреда дисциплинског тужиоца (УДТ), те о Полугодишњем извјештају о раду судова и тужилаштава 2023. године.

На дневном реду је и Молба за подршку ВСТС-а БиХ истраживању кривичних пресуда у предметима родно заснованог насиља Универзитета у Сарајеву.

ВСТС БиХ ће се очитовати и у вези с приједлогом Сталне комисије за провођење тестних процедура, структурираног разговора и унапређење поступка именовања, за реализацију закључака са Округлог стола одржаног у јуну о.г.

Према устаљеној пракси, другог дана засједања, биће именовани носиоци правосудних функција у БиХ , те донесен одређени број одлука о продужењу и престанку мандата.


Фена / БХРТ