Стејт департмент: Београд и Приштина да се уздрже од подизања тензија :: Semberija INFO ::

 

Стејт департмент: Београд и Приштина да се уздрже од подизања тензија


- Дакле, прије свега, ми најоштрије осуђујемо координисане насилне нападе на косовску полицију. Изражавамо дубоко саучешће породици наредника косовске полиције који је настрадао на дужности. Починиоци овог злочина морају бити позвани на одговорност кроз транспарентан истражни процес. Позивамо владе Косова и Србије да се уздрже од било каквих радњи или реторике које би могле додатно да подстакну тензије и да одмах раде у координацији са међународним партнерима на деескалацији ситуације, осигурају безбједност и владавину права и врате се дијалогу уз посредовање ЕУ - саопштио је Милер на прес конференцији, преноси Павловиц Тодаy.

У селу Бањска је у ноћи између суботе и недјеље дошло до сукоба локалних Срба и тзв. косовске полиције, при чему су погинула четворица Срба и један полицајац.

На питање Павловић Туде да ли ће, с обзиром на то да тзв. косовску полицију дјелимично финансирају САД, затражити истрагу о могућој прекомјерној употреби силе и полицијске бруталности, посебно у свјетлу пријављене употребе снајпера, Милер је рекао да је видио извештаје, али да, према његовим сазнањима, "они нису потврђени и да неће да говори о њима".


Танјуг / Глас Српске