У порасту број заражених коронавирусом у региону, има ли разлога за забринутост :: Semberija INFO ::

 

У порасту број заражених коронавирусом у региону, има ли разлога за забринутост


У порасту је број заражених коронавирусом у региону. Србија поново уводи заштитне мјере, док у Хрватској позивају грађане на вакцинацију. Корона се не враћа, јер никада није ни одлазила, наводе стручњаци, али је у међувремену ослабљена. Провјерили смо каква је ситуација у Босни и Херцеговини и има ли разлога за забринутост.

На питање плаше ли се новог таласа коронавируса, анкетирани грађани Сарајева кажу:
"Плашимо се свега, 75 година је мени, како да се не плашим јер знамо шта је било и шта може бити идаље".
"Не плашим се, ништа".
"Ако стварно има разлога за бригу онда да, да носимо маске апсолутно - ја заиста вјерујем здравственим организацијама да ће нас обавијестити управо онако како треба да се понашамо".

Надлежни кажу да за сада нема потребе да се плашимо, те да подаци указују на то да број инфицираних није алармантан. Према најновијим подацима, у Републици Српској од тестиране 83 особе коронавирус потврђен је код девет особа. Епидемиолози кажу да није искључено да ће са доласком јесени доћи до пораста броја заражених.

МЛАДЕН ГРУЈИЧИЋ, начелник ХЕС-а Дома здравља Бијељина

"Углавном су то блаже клиничке слике, значи главобоља, може да се јави повишена температура, кашаљ, кихање, болови у мишићима и зглобовима, али углавном то су случајеви који не захтијевају хоспитализацију".

Провјерили смо каква је ситуација у Сарајеву и Мостару те добили потврду да нема разлога за бригу. Из Федералног министарства здравства истичу да прате ситуацију, те да ће у складу с тим давати препоруке. Да су пооштрене мјере прошлост, сматра и инфектолог из Берлина Андреј Трампуж.

ГОРАН ЧЕРКЕЗ, помоћник министра здравства ФБиХ

"Сукладно ситуацији ми ћемо давати препоруке, оно што је важно мислим да је прошло вријеме оних страшних мјера".

АНДРЕЈ ТРАМПУЖ, инфектолог из Берлина

"Популација је изградила веома добар и широк имунитет захваљујући вакцинацији, боостеру и пуно људи се инфицирало. Иако сада имамо пуно нових инфекција, са новим варијантама неће доћи до тешког таласа".

Док је у Србији ношење маски у здравственим установама обавезно, а за све који чекају пријем на операцију неопходан је ПЦР тест не старији од 72 сата, и у Хрватској постепено расте број обољелих, надлежни у нашој земљи тврде да разлога за бригу, барем за сада, нема.


БХРТ