У току претрес у манастиру Бањска, новосадски ходочасници напустили манастир :: Semberija INFO ::

 

У току претрес у манастиру Бањска, новосадски ходочасници напустили манастир


Фото - Танјуг
МИТРОВИЦА - У манастиру Бањска од јутрос је у току претрес манастирског здања у којем су ходочасници из Новог Сада, заједно са монасима, провели бесану ноћ послије јучерашњих оружаних инцидената.

До оружаног инцидента је дошло када су припадници КПС покушали да уклоне барикаде које је на улазу у Бањску поставила група наоружаних Срба и када су живот изгубила тројица Срба и један албански полицајац.

Прилаз Бањској и даље је блокиран од стране косовских специјалаца, док је више патрола тзв. косовске полиције на путу од Косовске Митровице до Звечана, односно Бањске, као и возила Кфора, јавља репортер "Новости" са лица мјеста.

На путу од Бањске ка Лепосавићу саобраћај је ријеђи од уобичајеног. 

Два возила са по десетак припадника тзв. косовске полиције, стациоинирани су на више пунктова, док хеликоптер надлеће подручје од Бањске ка Лепосавићу.



Нешто послије 16 часова група ходочасника из Новог Сада која се у недељу затекла у манастиру Бањска напустили су манастир у пратњи два возила ЕУЛЕКС-а.

Они су прошли Лепосавић и кренули у правцу Јариња. 

Епархија рашко-призренска у недељу је саопштила да се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира.

Такозвани косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља затражио је од Србије да преда шест особа за које тврди да су учестовале у окршају са полицијом у Бањској и за које каже да се налазе на лијечењу у новопазарској болници, како би "одговарале пред правосудним органима за терористичке акте", преноси Коха.

„У овој акцији није повријеђен ниједан цивил, а према досадашњим информацијама, шест рањених терориста налази се на лијечењу у новопазарској болници. Тражимо од Србије да их одмах преда косовским властима како би се суочили са правдом за своја терористичка дјела. Такође, тражимо од Србије да преда сваког члана ове групе који је успио да побегне", рекао је Свечља.

Он тврди и да је план Србије био да ескалира ситуацију.

У селу Доња Будрига, у општини Партеш, исписани су графити „УЧК" на две различите локације, сазнаје Косово онлајн.

Један графит је исписан у близини центра села, а други на излазу. Графити су исписани на асфалту и једном помоћном објекту.

Мјештани сумњају да су се непозната лица која су исписала графит кретала из правца Партеша и удаљила се ка оближењем албанском селу Жегра.

У Доњој Будриги живи око 200 српских породица.

Косовски специјалци са дугим цевима контролишу возила на прилазу Звечану, из правца Зубиног Потока.

Хеликоптер надлеће подручје од Бањске ка Лепосавићу.

Јавно предузеће "Пошта Србије" саопштило је да је у току претходне ноћи, између 24. и 25. септембра дошло до упада албанских терориста у објекат поште у Бањској, причињена је велика материјална штета, оштећена је имовина и украдена опрема.

- Албански терористи овим вандалским чином, не само да су довели до тога да ће привремено бити обустављено пружање поштанских услуга Бањској, него су – инспирисани неодговорном и опасном политиком Аљбина Куртија свесно и намерно наставили са застрашивањем и уништавањем свега што је српско на Косову и Метохији - као и отежавањем несметаног кретања, рада и свакодневног живота свих оних који се противе неразумној политици привремених органа власти у Приштини - наводи се у саопштењу које је, пре свега, упућено, корисницима општине Звечан, село Бањска, на Косову и Метохији.


Глас Српске