Несрећа у Требињу: Турски радник пао са 23 метра висине, погинуо пред очима браће :: Semberija INFO ::

 

Несрећа у Требињу: Турски радник пао са 23 метра висине, погинуо пред очима браће



ТРЕБИЊЕ - Тридесетједногодишњи држављанин Турске К.Ш. погинуо је у недјељу око 11 часова у требињском насељу Луч, у Улици Степе Степановића, падом са зграде која је у изградњи и на којој је радио као грађевински радник.

Одмах након несреће на лице мјеста је изашла дежурна патрола Полицијске управе Требиње и екипа Хитне помоћи која је могла само да констатује моменталну смрт након пада.

Радник је, према тврдњама очевидаца, пао са седмог спрата, односно, 23 метра висине, прескачући са балкона на балкон и док су они стрчали степеништем он већ није давао знаке живота, па је и медицинска екипа била беспомоћна.

На згради су била и његова двојица браће која су свједочила паду јер и они изводе радове на истој згради за једну мостарску фирму која је подизвођач на изградњи зграде.

Сва тројица браће су, како сазнајемо, молери и изводећи унутрашње радове, били су у папучама, што је несретном младићу највјероватније и узроковало смрт, јер се у папучама додатно поклизао, а пад је, према налазима обдукције, са оволике висине морао бити фаталан.

Увиђај је на мјесту несреће извршио дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Требињу и, поред претпоставке да је био несретан случај, наложио обдукцију тијела у требињској Просектури, како би се утврдило да на смрт нису утицале неке друге околности.

Специјалиста судске медицине Дражен Дамјањук је потврдио да је одмах у понедељак ујутро обавио обдукцију и утврдио да је смрт наступила одмах.

"Смрт је наступила усљед искрварења у грудни кош и прелома свих екстремитета", казао је кратко Дамјањук.

И радници, који су у понедјељак ујутро наставили са извођењем послова на згради, потврдили су да је пад био страшан. 

"Ми нисмо били на градилишту јер се недјељом не ради, па и не знамо тачно шта се десило, али нам је речено да су ти Турци били на градилишту и да је несретни момак прескакао са једног на други балкон, што су, како смо чули, радили и раније, јер, да би се прешло у сусједни стан потребно је изаћи из стана и прећи цјелокупно степениште, па ући у други улаз и поново прећи све спратове", чули смо од других радника.

Обичним грађанима Требиња овакав неопрез није непознат, јер су цијело љето свједочили и оваквим сксковима радника, а није ријетка појава да радници раде без шљемова, чак и без заштитне опреме, па неријетко и у папучама.

Портпарол Окружног јавног тужилаштва Требиње Срђан Вукановић каже да је, поред окружног тужиоца, на мјесту несреће био и надлежни инспектор заштите на раду, те да се провјеравају све околности на овај случај, али остаје непознато да ли су надлежни за заштиту на раду обилазили градилишта прије него су се несреће дешавале, јер, откако је кренула експанзија градње у Требињу, забиљежено је неколико несретних случајева са фаталним исходима.


Независне новине