На Кајмакчалану обиљежена 105. годишњица пробоја Солунског фронта :: Semberija INFO ::

 

На Кајмакчалану обиљежена 105. годишњица пробоја Солунског фронта


БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић предводио је данас државну церемонију одавања почасти и полагања вијенаца поводом 105. годишњице пробоја Солунског фронта на Кајмакчалану.

"Данас смо овде из свих српских крајева, данас је овде и председник Народне скупштине Републике Српске, данас је овде изасланик председника Републике господина Вучића, данас је овде и председник покрајинске владе Аутономне Покрајине Војводине, данас су овде и наша браћа из Удружења Карађорђе из Херцег Новог, дакле, скупили смо се из свих крајева где Срби живе", истакао је Селаковић, саопштило је Министарство.

Министар је рекао да је то најмање што може да се учини и подсјетио да је тим путем прошла српска војска прије тачно 107 година, пробијајући фронт на Кајмакчалану, највишем врху планине Ниџе, нагласивши да је српски народ након великог рата Кајмакчалан назвао "капијом слободе" и "капијом отаџбине".

"Скупили смо да се поклонимо сенима наших хероја. Овде је страдало 4643 великих људи, не знамо им имена свима, али они су велики људи. Попели су се овде на овај врх под борбом и одавде успели да, за непуна два месеца, дођу до Битоља који је наредне две године био дефакто престоница Србије, у селу Бач налазила се наша врховна команда", подсјетио је Селаковић.

Министар је указао да Република Србија, заједно са Републиком Српском, придаје огроман значај неговању културе сећања и изразио увјерење да ће у будућности заједно подизати ратне меморијале који су уништени.

 "Радићемо то овде у Северној Македонији, у сарадњи са Владом Северне Македоније, радићемо то и у сваком другом крају где почива српски војник који нигде није отишао као освајач, отишао је или зато што је морао или је отишао да брани своју родну груду. Наш долазак овде, наша молитва за њихову душу, наше певање наше химне на овом месту показује да су они заиста победили", поручио је министар.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић указао је на значај Кајмакчалана и истакао да се на овај начин доказује да њихова жртва траје кроз вијекове.


Танјуг / Глас Српске