Објављена листа најмоћнијих држава свијета: Ко је и зашто на самом врху? :: Semberija INFO ::

 

Објављена листа најмоћнијих држава свијета: Ко је и зашто на самом врху?



САД, Кина и Русија остале су најмоћније државе свијета у 2023. години, према овогодишњој листи глобалне моћи коју је објавиоUS News & World Report. На листи, која је дио студије “Најбоље земље”, испитано је 17.000 људи о њиховим размишљањима око 87 различитих нација.

Поредак процјењује утицај земље на темељу перцепције испитаника о чиниоцима попут политичке, економске и војне моћи.

Ово је 25 најмоћнијих земаља свијета:

25. Холандија

Холандија је била пионир у политици. Постала је прва земља у свијету која је легализовала истосполне бракове. Холандија је била чланица-оснивачица и ЕУ-а и НАТО-а, те је била снажна подршка објема организацијама.

24. Сингапур

Сингапур је међу најбогатијим нацијама свијета због високог БДП-а по глави становника и ниске стопе незапослености. Ипак, ограничења простора и брзо ширење становништва повећавају забринутост због растућих животних трошкова и разлика у приходима.

Безбједност и заштита кључне су тачке поноса земље, а становници Сингапура подлијежу великим казнама чак и за жвакање жвакаће гуме те бацање смећа изван за то предвиђеног мјеста.

23. Шведска

Шведску су преданост људским правима, јавној служби и одрживости учиниле цијењеним лидером у међународним пословима. Такође су истакнути јаки међународни савези и економски утицај те земље.

22. Катар

Катар је једна од најбогатијих земаља свијета захваљујући резервама нафте и природног гаса. Производња, грађевинарство и финансијске услуге чине нешто више од половине БДП-а земље, што је помогло привреди да преброди глобални пад цијена нафте.

Катар се развио као истраживачки центар, с многим престижним америчким факултетима који су успоставили сателитске кампусе на периферији Дохе.

21. Швајцарска

Снажна привреда Швајцарске покреће ниске стопе пореза на добит, високо развијен сектор услуга у којем доминирају финансијске услуге и производна индустрија високе технологије.

Због своје дуге традиције неутралности, Швајцарска није чланица ЕУ-а и није подржавала ниједну страну ни у једном од два свјетска рата. Њихов неутрални став значи да је Швајцарска популарно мјесто сједишта организација попут Међународног одбора Црвеног крста и УН-а.

Земља има снажан привредни утицај и међународне савезе.

20. Шпанија

Отпорно извозно тржиште, као и напори реструктурирања које је финансирала ЕУ 2014., помогли су Шпанији да се опорави од тешке привредне рецесије 2009. Упркос напорима да се спроведу радне, пензионе, здравствене, пореске и образовне реформе, отприлике четвртина шпанског становништва остаје незапослена.

Сматра се да има снажна међународна савезништва, извоз и привредни утицај.

19. Бразил

Бразил је “див континента” – и по величини и по броју становника. Економски процват Бразила је у првој деценији 21. вијека учинио Бразил једном од највећих свјетских привреда у БДП-у, према Међународном монетарном фонду.

Земља је једно од најбољих свјетских туристичких одредишта. Међутим, бори се са сиромаштвом и корупцијом, што утиче на друштвени, економски и политички систем Бразила.

18. Иран

Иран има једну од највећих привреди на Блиском истоку. Земља је дуго привлачила пажњу великих свјетских сила због свог стратешког положаја, као и богатих нафтних и других природних ресурса.

Међутим, иранска привреда и даље трпи озбиљне штете због наслијеђа изолације, упркос томе што има 10 одсто познатих свјетских резерви нафте и што је оснивач ОПЕЦ-а, пише Инсидер.

17. Аустралија

Аустралија је просперитетна земља с тржишном привредом и релативно високим БДП-ом и дохотком по глави становника. Истакнута је укљученост Аустралије у међународној сарадњи кроз институције као што су Г20, Цоммонwеалтх оф Натионс и Азијско-пацифичка привредна сарадња. Сматра се да земља има јаке међународне савезе и економски утицај.

16. Италија

Италија има четврту највећу привреду у еурозони. Земља је позната по својим историјским градовима, свјетски познатој кухињи и географској љепоти, што је чини идеалном туристичком дестинацијом.

Организиовани криминал, корупција, успоравање привредног раста и висока незапосленост младих и жена остају главни проблеми. Када је ријеч о рангу моћи, испитаници су истакли међународне савезе, економски утицај и снажан извоз.

15. Турска

Очекује се да ће Турска сљедећих година бити једна од чланица ОЕЦД-а које се најбрже шире. Турска је, осим што је чланица оснивачица УН-а и ОЕЦД-а и чланица НАТО-а. Ипак, земља се суочава с регионалним сукобима, тероризмом и политичком нестабилношћу, пише Инсидер.

14. Украјина

Украјина је, чланица кључних међународних организација као што су УН и Свјетска трговинска организација, према УС Неwс.

Три највећа привредна сектора у земљи су услуге, индустрија и пољопривреда. Рат са Русијом десетковао је њено становништво, градове и индустрију, узрокујући значајне губитке од којих ће вјероватно требати деценије да се опораве.

Украјинска перципирана снажна војска била је главни чинилац у рангу њене моћи. Заузима исти положај као и 2022. године.

13. Канада

Канада је четврти највећи произвођач нафте на свијету и има треће највеће доказане резерве нафте. Земља је индустријско друштво високе технологије с високим животним стандардом. Анкетирани су истакли економски утицај Канаде и снажна међународна савезништва.

12. Индија

Индија је највећа свјетска демократија и да има брзорастуће, разнолику привреду с великом, квалификованом радном снагом.

Земља је постала важно средиште услуга информацијске технологије, корпоративних оутсоурцинг услуга и софтверских радника захваљујући својој образованој радној снази ​​која говори енглески. Перципирана моћ Индије долази од њеног извоза и економског утицаја.

11. Израел

Израел је, упркос својој релативно малој величини, играо значајну улогу у глобалним пословима. Показатељи попут очекиваног животног вијека, образовања и дохотка по становнику такође показују да је нација високо развијена.

Међутим, њена привреда је међу најнеједнакијим у западном свијету, с великим разликама између богатих и сиромашних. Земља је оптужена за кршење људских права и укључена је у сталне граничне спорове око окупираних палестинских територија.

10. Уједињени Арапски Емирати

Откриће нафте Уједињених Арапских Емирата средином 20. вијека брзо је трансформисало њихову привреду. БДП по глави становника Уједињених Арапских Емирата сада је упоредив с БДП-ом великих западноевропских земаља.

Земља има најконкурентнију економију у арапском свијету, према Свјетском економском форуму.

9. Саудијска Арабија

Саудијска Арабија је највећи свјетски снабдијевач нафтом, на коју отпада процијењена четвртина глобалних залиха нафте.

Додаје се да је земља оснивачица ОПЕЦ-а и чланица Свјетске трговинске организације, као и других међународних тијела. Сваке године милиони вјерних муслимана из цијелог свијета ходочасте у Меку, за коју се вјерује да је родно мјесто муслиманског пророка Мухамеда и колијевка ислама.

8. Јапан

Јапан је представљен као једна од најписменијих и технички најнапреднијих нација свијета. Земља има трећу највећу привреду на свијету и да је међу највећим свјетским произвођачима возила, електронске опреме и челика. Јапански економски утицај био је четврти највећи у свијету, према испитаницима.

7. Француска

Привреда Француске једна је од најјачих у свијету, а туризам игра кључну улогу. Француска је једна од најпосјећенијих земаља на свијету и један од највећих свјетских извозника оружја.

Њена снажна међународна савезништва и економски утицај били су кључни за њен ранг моћи, који је био исти као и 2022. године.

6. Јужна Кореја

Снажна војска Јужне Кореје и јак извоз сврстали су Јужну Кореју на шесто мјесто. Земља је члан многих међународних организација, укључујући УН, Г20, Свјетску трговинску организацију и Регионални форум Удружења земаља југоисточне Азије.

Јужна Кореја има једну од највећих свјетских бруто националних уштеда и резерви страних улагања, као и огромни извоз аутомобила и технологије. Сада има једну од највећих свјетских привреди.

5. Уједињено Краљевство

Уједињено Краљевство има јак глобални утицај дијелом због своје прошлости, када је контролисало Британско Царство.

Уједињено Краљевство је описано као високо развијена нација која има значајан међународни привредни, политички, научни и културни утицај. Истакнуто је и како УК има многе врхунске свјетске универзитете.

Уједињено Краљевство је такође дио Свјетске трговинске организације, Г20, НАТО-а и Свјетске банке, те је стална чланица Савјета безбједности Уједињених нација, али се улога земље на глобалној сцени суочава с новим питањима од Брегзита.

4. Њемачка

Снажна међународна савезништва Њемачке и њен економски утицај одговорни су за њено високо мјесто.

Њемачка је најмногољуднија нација у Европској унији и има једну од највећих привреди на свијету. Дио је великих међународних организација, укључујући УН, ЕУ, НАТО и ОЕЦД, преноси Дневник.хр.

Има високо квалификовану, имућну радну снагу. Међутим примјетно је да земља има и неке проблеме – попут старења становништва.

3. Русија

Русија је задржала своје треће мјесто на листи снага, упркос потешкоћама у рату у Украјини. Земља је све више изолована.

Дио руске моћи произилази из њене огромне величине, при чему је Русија највећа земља на свијету по копненој маси.

Има велике индустрије као што су производња нафте и природног гаса, пољопривреду, рибарство и производњу. Допринос Русије култури је познат по бројним славним ауторима, као и науци са својом историјом истраживања свемира.

Русија је такође чланица великих међународних организација попут Г20 и Свјетске трговинске организације, као и стална чланица Савјета безбједности Уједињених нација, иако је пријетила да ће напустити неке од њих.

2. Кина

Кина има другу највећу свјетску привреду и једна је од најбрже растућих свјетских привреди од реформи 1978. Њен брзи привредни раст препознат је као извлачење милиона људи из сиромаштва.

Међутим, тај је раст изазвао проблеме, укључујући растућу неједнакост и загађење у земљи те растуће напетости с неким другим великим земљама попут САД-а.

Кина има нуклеарно оружје и чланица је великих међународних организација као што су Свјетска трговинска организација и Савјет безбједности Уједињених нација, чиме је ојачала своју моћ.

1. САД

Истакнуто је како САД има највећу свјетску привреду у смислу БДП-а (25,5 трилиона долара) и како је технолошки најмоћнија земља на свијету.

САД је највећи свјетски произвођач нафте и природног плина те има највеће свјетске резерве угљена. Битна је и огромна медијска индустрија земље. Има водећу улогу у међународним организацијама попут УН-а и НАТО-а.

Ипак, има унутрашње борбе, укључујући поларизовану политику, смртне случајеве узроковане ватреним оружјем, расне напетости и неједнакост прихода.


Независне новине