Руске дипломате протјеране из Сјеверне Македоније због активности супротних Бечкој конвенцији :: Semberija INFO ::

 

Руске дипломате протјеране из Сјеверне Македоније због активности супротних Бечкој конвенцији


Министарство спољних послова Сјеверне Македоније је данас саопштило да су протјерана тројица дипломата Русије јер су се бавила "активностима које су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима", а та одлука је наљутила Москву.

У саопштењу пише да је амбасадор Руске Федерације Сергеј Баздникин у уторак, 12. септембра, био позван у Министарство спољних послова Сјеверне Македоније гдје му је уручена дипломатска нота којом су непожељним (персона нон грата) проглашена тројица дипломата руске Амбасаде у у Скопљу.

"Таква одлука донијета је пошто су од надлежних добијене информације о томе да су предузимали активности које су у супротности са Бечком конвенцијом о дипломатским односима", навело је Министарство.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је у петак поподне сопштила да су "власти Сјеверне Македоније 12. септембра без објашњења тројицу дипломата из руске амбасаде у Скопљу прогласиле персонама нон грата".

Она је најавила да "неодговорни и непријатељски напад власти Сјеверне Македоније неће остати без одговора" и оцијенила да Скопље "наставља да се креће путем погоршања конфронтације и доводе у ћорсокак билатералне односе који су већ у дубокој кризи".

"Одлуку да протјерају наше колеге сматрамо неприкладном жељом руководства те земље (Сјеверне Македоније) да својим западним заштитницима још једном покаже свој значај у борби против имагинарне руске пријетње", додала је Захарова.


БЕТА / БХРТ