Додик: Српска неће прихватити одлуке Суда БиХ :: Semberija INFO ::

 

Додик: Српска неће прихватити одлуке Суда БиХ


Милорад Додик, предсједник Републике Српске, након састанка са званичницима Републике Српске рекао је да учесници састанка неће прихватити одлуке Суда БиХ јер се на њихову објективност не може рачунати.

Додик је нагласио да уколико буде наметнут закон о имовини да ће бити  одржана сједница Народне скупштине и проглашена независност Републике Српске.

Након састанка Додик је рекао да је постигнуто потпуно јединство, те да је Република Српска способна и спремна да брани свој Устав, суверенитет и територијални интегритет.

Учесници састанка одбацили су и оптужницу подигнуту против предсједника Републике Српске и других уз констатацију да Суд и Тужилаштво БиХ нису уставна категорија.

"Њихово дјеловање нема везе са правом и законом, а то најбоље говори чињеница да дјелују у складу са законом који је наметуно странац", рекао је Додик.

Говорећи о раду на нивоу БиХ, Додик је рекао да се приоритетно морају ријешити питања Уставног суда БиХ, односно доношење закона, рјешавање статуса странаца те да је прихватљиво да Апелационо одјељење Суда БиХ може бити смјештено у Бањалуци.

Он је рекао да је Република Српска спремна да разговара и о Изборном закону БиХ.

"Потребно је донијети нови изборни закон који може само да одреди правац ЦИК у смислу бирања чланова Предсједништва БиХ и посланика Парламента БиХ. Република Српска по Уставу БиХ има право да проведе изборе за све друге нивое, а то су предсједник Републике Српске, Народна скупштина, локалне изборе, делегате у Дом народа и Вијеће народа", рекао је Додик.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, рекао да је оптужница против Додика није правно утемељена те да је изван мандата ОХР-а и неколико амбасада.

"Они функционишу по принципу нарко картела. Нико их није изабрао, то је картел политика и није регуларна политика. Нама је драго да смо озбиљно показали да је та политика неспроводива у Републици Српској. Она више уништава БиХ и разара БиХ јер се Српска показала несаломљивом", рекао је Стевандић.

Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ, рекао је да је Република Српска привржена Дејтонском мировном споразуму.  "Сложили смо се да је Шмит нелелгалан и да је највећи узрочник кризне ситуације у БиХ", рекао је Кошарац додајући да се на нивоу БиХ неће одлучивати ни о једном закону док се на дневни ред не стави Закон о Уставном суду БиХ.
 
(Независне)