Високо уздарје Томи Фили и његовој породици од Дјечије амбасаде "Међаши" - Златна повеља "Дјечија столица" :: Semberija INFO ::

 

Високо уздарје Томи Фили и његовој породици од Дјечије амбасаде "Међаши" - Златна повеља "Дјечија столица"



Колегијум Дјечије амбасаде "Међаши", хуманитарне организације која се бави правима дјеце, чији су активисти, поред осталог, на почетку рата у БиХ, избавили око 50 хиљада мајки и дјеце и Београда, а после черњобиљске катастрофе угостили око 3000 деце из тадашњег СССР, одлучио је да највише уздарје Златну повељу "Дјечија столица" додијели београдском адвокату Томи Фили и његовој породици.

Душан Томић,  генерални секретар ДА "Међаши" каже да ништа није светије ни часније, "него бранити правду, право, човекољубе и родољубе, као што је то чинио деценијама Фило Филота, Томин отац, и Томо, са њим, а после без са истим жаром и посвећеношћу". Да није било Томине дивне мајке Ели и супруге Весне, које су чиниле сјајан породични амбијент, дајући му несебично све што треба, сматра Томић, "ова дјела не би била тако велика".

- И оцу и мајци, и супрузи Весни, Тома одаје јавно признање и захвалност, што им ми свима заједно чинимо овим признањем - каже Томић.

- Филе су се борили, кад је то била јерес, да се укине смртна казна. Увијек су били и остали свијетла страна правде и истине, а истина, као Исусов пут, предодредила је тому и Весни и за високе дужности и одликовања Српске православне цркве.

Ово специјално признање биће додијељено у понедјељак Томи Фили у његовој канцеларији у Београду.


​За Семберија инфо - Младен Василић