Цијена пелета нижа за 20 одсто, угаљ лигнит поскупио :: Semberija INFO ::

 

Цијена пелета нижа за 20 одсто, угаљ лигнит поскупио


FOTO: Ilustracija
- Цијене пелета, за разлику од лани, ниже су и до 20 одсто, истакли су произвођачи за "Независне новине". За исту вриједност, с друге стране, поскупио је угаљ лигнит.

Мухамед Хелаћ, менаџер компаније "Дрвосјеча", наводи да је током посљедњих седмица забиљежен раст потражње.
"Цијена пелета у овом тренутку је знатно нижа, чак и до 20 одсто у поређењу са претходном годином. Прошле године у овом периоду је износила од 640 до 700 КМ, док је сада цијена тоне пелета од 500 до 520 КМ", рекао је Хелаћ.

За разлику од пелета који је појефтинио, лигнит угаљ је ове године нешто скупљи, а разлог за његово поскупљење јесте велика потражња из сусједних земаља, примарно из Републике Србије.

"Њему је цијена порасла за 20 одсто па је сада умјесто прошлогодишњих 195 КМ по тони актуелна цијена од 235 КМ по тони", наводи он.

Цијепана дрва ове године коштају 110 до 165 КМ, док је за тону мрког угља потребно издвојити између 260 и 285 КМ.
Према ријечима Хелаћа, тренутне цијене су можда и најниже ове године и вјероватно ће остати такве до краја септембра, док је касније могуће поскупљење.

Из предузећа "Енса БХ" из Српца истичу да потражња за пелетом постоји, али да није израженија у односу на претходне године.

"Наши купци су већ од априла почели с наруџбама. Што се тиче домаћег тржишта, наши купци су се већ снабдјели", рекли су из овог предузећа.

Додали су да цијене пелета нису мијењали па је тако за тону овог огрева потребно издвојити 561,80 КМ. Према њиховим ријечима, тренутна цијена је умањила потражњу у иностранству.

"Не вјерујемо да ће бити нека већа потражња што се тиче извоза јер ми нисмо конкурентни са нашим цијенама на иностраном тржишту, тако да се смањила потражња за нашим производом у иностранству", рекли су из "Енса БХ".
Дрва за зиму већ је купио Томислав М. из Дервенте. Како каже, прије је дрва куповао крајем љета, али ове године је одлучио набавити огрев крајем прољећа.

"Бојао сам се да би могло доћи до поскупљења дрва како иде зима, па сам их одлучио купити раније. Купио сам за 110 КМ по кубном метру, а онда сам за сваки метар сјечења плаћао осам КМ", рекао је он.

Далибор П. из Прњавора истакао је да је недавно купио пелет по цијени од 550 КМ, док је превоз додатно платио.
"Прошле године сам успио купити пелет за 530 КМ по тони, а током зиме потрошим између три и четири тоне. Овог пута сам теже дошао до њега, али сам имао срећу што сам њихова муштерија већ неколико година", рекао је он.

(Независне)