Цијене хране у свијету падају, у БиХ без значајнијег појефтињења :: Semberija INFO ::

 

Цијене хране у свијету падају, у БиХ без значајнијег појефтињења


Foto: Ilustracija
Док је на свјетском нивоу у августу забиљежен пад цијена прехрамбених производа, у Босни и Херцеговини ће тешко доћи до значајнијег појефтињења.

Према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), пораст залиха утицао је на пад цијена. Тако је у августу индекс свјетских цијена у просјеку износио 121,4 поена, што је за 2,1 одсто мање у односу на јул и 24 одсто мање од рекорда који је достигао у марту 2022. године.

"Цијене биљних уља смањене су у августу за 3,1 одсто. Свјетске цијене сунцокретовог уља опале су за скоро осам одсто, а пад цијене биљеже и сојино и палмино уље", саопштили су из ове организације.

Према њиховим подацима, смањене су и вриједности индекса цијена житарица за 0,7 одсто у односу на јул, док је с друге стране забиљежен раст цијена шећера и риже. Пад цијена биљеже и млијечни производи, као и месо, чије су цијене ниже за три одсто.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, истиче да су цијене на свјетском нивоу одавно ниже, али да нема наде да ће у БиХ доћи до њиховог смањења цијена.

"Код нас је евидентно да неће доћи до смањења цијена и да овдје нико више и не размишља о грађанима и оном броју грађана који јако тешко преживљава. Ово не траје шест мјесеци, ово траје већ три-четири године како је дошло до драстичног повећања. Видјели смо да су само поједине пумпе имале нешто нижу цијену горива када је цијена барела нафте била нешто јефтинија на свјетској берзи", рекла је Марићева.

Како је истакла, у БиХ не постоји политичка воља по овом питању, па су тако и сви покушаји увођења мјера пропали.

"Овдје није дошло до повећања плата и пензија у овом сразмјеру како је дошло до повећања цијена. И када дође до пада, још увијек ћемо тешко преживљавати. Ако се не буде о томе размишљало, заиста доводимо велики број грађана у позицију преживљавања", навела је Марићева.

Да би најављени раст цијене нафте могао имати негативне посљедице по цијене хране, сматрају у Удружењу ДОН, а мишљење дијели и Драган Глигорић, економски аналитичар за међународну монетарну економију, који истиче да би због раста цијене нафте могло доћи до успоравања или чак онемогућавања пада цијена хране.

Како он наводи, према подацима Републичког завода за статистику, цијене хране су у јулу ове године у Републици Српској пале за 1% у односу на претходни мјесец.

"Анализа података о цијени хране у посљедњих годину дана показује да постоји узлазни тренд у Републици Српској, али остаје да видимо шта ће нам показати подаци за август, када ћемо моћи да закључимо да ли слиједи дефинитивно обрнути тренд, то јесте тренд пада. Оно што смо могли да закључимо из искуства јесте да цијене брзо расту у случају раста трошкова или под утицајем других фактора на страни понуде и тражње, док су  'љепљиве' и ригидне на доље", истакао је Глигорић.

(Независне)