Стотине слободних мјеста на универзитетима у Српској: Трећа шанса за попуну амфитеатара :: Semberija INFO ::

 

Стотине слободних мјеста на универзитетима у Српској: Трећа шанса за попуну амфитеатара


БАЊАЛУКА - Ни други уписни рок није успио попунити амфитеатре високошколских установа у Српској и на оба јавна универзитета остало је по око 700 слободних мјеста па ће сви они које желе студирати добити још једну шансу да се домогну жељеног индекса, јер ће већина факултета расписати и трећи конкурс за пријем кандидата.


На Универзитету у Бањалуци кажу да је у другом уписном року право уписа остварило 248 студената и да ће трећи рок самостално организовати факултети који нису попунили сва мјеста.

- Слободних мјеста нема на Факултету безбједносних наука, Факултету физичког васпитања и спорта те Медицинском, док је по неколико мјеста остало на Економском и Академији умјетности. С друге стране за трећи уписни рок највише непопуњених квота остало је на Пољопривредном и Природно-математичком факултету - рекли су на бањалучком универзитету и додали да ће трећи рок бити организован по завршетку уписа кандидата који су остварили то право у другом року.

На Природно-математичком факултету у Бањалуци навели су за “Глас” да слободних мјеста имају на свим студијским програмима, понајвише на одсјецима за географију, физику и екологију.

- Најбољи одзив је био на студијском програму биологије, гдје су остала свега два слободна мјеста те на просторном планирању - рекли су у овој високошколској установи и додали да ће организовати трећи рок.

И декан бањалучког Пољопривредног факултета Златан Ковачевић потврдио је за “Глас” да ће расписати још један уписни рок и то у току ове седмице, али није имао податак о броју расположивих мјеста.

Када је у питању Универзитет у Источном Сарајеву тамошњи проректор за наставу Владимир Владичић каже да ће трећи уписни рок бити организован на већини факултета под њиховим крвом, јер нису попунили квоте.

- Трећи конкурс неће расписати Медицински факултет у Фочи, јер су сва мјеста попуњена, али друге установе хоће. У првом року смо уписали око 850 студената, у другом је услове за упис стекло њих 174, то су кандидати који су положили пријемни, тако да нам је оквирно остало још око 700 слободних мјеста - навео је Владичић.

Он је додао да модел Медицинског факултета који је први организовао наставу на енглеском и тако привукао солидан број страних студената треба да примјене и друге високошколске установе.

- У том правцу и идемо. Ове године смо на Музичкој академији на вокално-инструменталном програму уписали кандидате који ће студирати на руском језику, а завршили смо процедуре и чекамо дозволу да и Електротехнички факултет организује наставу на енглеском језику. Такође и Економски факултет на другом циклусу припрема програме за покретање наставе на енглеском. То је правац којим ћемо ићи у наредним годинама да бисмо привукли више студената - рекао је Владичић.

Укупни број

Први конкурс за упис студената у прву годину првог циклуса студија у академској 2023/2024. години на јавним високошколским установама у Српској расписан је почетком јуна. Универзитет у Бањалуци свршеним средњошколцима понудио је 2.770 мјеста, док је тај број на Универзитету у Источном Сарајеву био 1.847.


​Глас Српске