Синдикалци у Републици Српској незадовољни висином плата, најављени велики протести :: Semberija INFO ::

 

Синдикалци у Републици Српској незадовољни висином плата, најављени велики протести


Око 30 хиљада запослених у јавном сектору, међу којима је и полиција, протестоваће 29. септембра у Бањалуци због незадовољства радом Владе Републике Српске. Ово је одлучено на Сабору представника пет синдиката из јавног сектора, а одлуку је саопштио предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић. 

Синдикални представници незадовољни су висином плата и траже повећање топлог оброка и регреса. Подсјетили су на прошлогодишње преговоре са највишим представницима власти РС и министарком финансија након чега је потписан споразум са Владом који, кажу, није испоштовала. Исте захтјеве, истичу, поновиће на протесту.

"Протест ће бити одржан у покрету од Парка Младен Стојановић, са кратким задржавањем код Владе РС, гдје ћемо предати наше захтјеве. Сљедеће задржавање ће бити код Банског двора како би се предали захтјеви предсједнику РС и протест ће се окончати на Тргу Крајине", истиче предсједник синдиката управе РС Божо Марић.

До повећања плате у другом кварталу за 55.000 запослених није дошло, кажу у Синдикату полиције. Покушали су, наводе, у протекла четири мјесеца поново довести Владу за преговарачки сто али нису успјели.

"Влада РС од краја маја наше захтјеве потпуно игнорише", наводи Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутарњих послова РС.

Незадовољни примањима су и у Синдикату доктора медицине. Желе да се изједначе са колегама у окружењу.

"Ја бих навео примјер, да колеге у Федерацији имају почетну основну плату већу за 200 до 300 КМ од колега у Републици Српској. Нека нам изједначе барем с њима", каже Јовица Мишић, предсједник Синдиката доктора медицине РС.

"Наш захтјев је потпуно оправдан, сједили смо с релевантним људима, потписали нешто, то није испоштовано, зато нема назад, идемо напријед и ми желимо своја права у складу са законом", наводи Жељко Шукало, предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити РС.

Свих пет представника синдиката: управе, полиције, струковног синдиката доктора медицине, медицинских сестара и техничара и самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити демантовали су поједине наводе, према којима су о овој теми разговарали са представницима страних амбасада у Босни и Херцеговини.


БХРТ