Отворен Јавни позив Владе Српске за директна улагања; Подстицаји за мала и средња предузећа :: Semberija INFO ::

 

Отворен Јавни позив Владе Српске за директна улагања; Подстицаји за мала и средња предузећа


Влада Републике Српске подржава модернизацију привредних субјеката и предузетника. До 17. септембра отворен је Јавни позив за директна улагања којим је предвиђено 14,5 милиона марака. Идуће седмице требало би да буде отворен и Јавни позив за подстицаје за мала и средња предузећа. Сви који буду испуњавали услове добиће помоћ јер они пуне републички буџет. Ово је најавио министар привреде и предузетништва, Војин Митровић приликом посјете фирми "Дрињача" из Шековића.

"У корак с временом" мото је извозно орјентисане фирме "Дрињача" која производи намјештај од моделираних плоча и дрвета и брикете за тржиште ЕУ. Прате нове трендове и захтјеве тржишта ,у чему имају и подршку Владе Српске. За три године добили су 97.000 КМ подстицаја за директна улагања, а 47.000 КМ за повећање плата радницима. Аплицираће и на предстојећи јавни позив ради аутоматизације и модернизације производње.

Упоредо са осавремењавањем производње стварани су и бољи услови за рад преко стотину запослених, од чега су 50 одсто жене. Прошлогодишњи пословни план пребачен је за 25 посто, а у односу на 2021. удвостручили су продуктивност и промет.

Подршком привредним субјектима који уводе нове технологије, иновације, дигитализацију, повећава се продуктивност , конкурентност и број запослених - расте добит фирми, али и приход у буџету. Од сљедеће недјеље мала и средња предузећа и предузетници моћи ће да аплицирају за подстицаје .

- Када сагледамо колико привредних предузетника буде аплицирало ми ћемо се потрудити да нађемо и додатна средства како би сви они који буду аплицирали били задовољени, односно да добију помоћ Владе, јер заиста то и заслужују поновићу још једном они су ти који пуне буџет - рекао је министар привреде Војин Митровић.

"Дрињача" идуће године планира аутоматизацију и дигитализацију производње ради повећања продуктивности и квалитета, смањење трошкова и дрвног отпада.


РТРС