Предсједници земаља учесница Процеса Брдо-Бриони усвојили Скопску декларацију :: Semberija INFO ::

 

Предсједници земаља учесница Процеса Брдо-Бриони усвојили Скопску декларацију


Фото - АА

Предсједници земаља учесница Процеса Брдо-Бриони на данашњем састанку одржаном у Сјеверној Македонији, усвојили су Скопску декларацију.

У Декларацији, која је усаглашена на енглеском језику, истиче се "животни значај убрзања процеса интеграције Западног Балкана у Европску унију, потреба прилагођавања ефектима климатских промјена и дебата о мјерама за обезбјеђивање виталности друштва кроз задржавање младих у региону Западног Балкана“.

Предсједници земаља Западног Балкана, те предсједници Хрватске и Словеније, обавезали су се да ће реафирмацијом става о политици проширења ЕУ и перспективи чланства Западног Балкана "интензивирати стратешки дијалог са институцијама ЕУ како би се убрзао процес приступања у ЕУ и спријечило занемаривање региона. ЕУ, као и Западни Балкан, треба да буду спремни за проширење у најкраћем могућем року, али не касније од 2030. године како би се овај циљ постигао“.

У вези са константном руском инвазијом на Украјину и ефектом преливања на Западни Балкан, Скопска декларација понавља потребу за снажном, отпорном и инклузивном Европском унијом, са Западним Балканом као њеним дијелом.

"Препознајемо чињеницу да су свеобухватне политичке, економске и социјалне реформе кључне за придруживање ЕУ. Обавезујемо се да ћемо интензивирати напоре у спровођењу реформи на Западном Балкану, чија је сврха јачање владавине права, напредак, функционисање демократских институција и јавне управе“, наводи се у Декларацији.

Учесници су се, такође, обавезали да ће заједно радити на његовању атмосфере међусобног повјерења, разумијевања, мирног и трајног решавања отворених билатералних питања.

"Истичемо важност постизања видљивих користи и могућности за грађане Западног Балкана и прије формалног приступања. Стога позивамо ЕУ да размотри отварање путева који би Западном Балкану омогућили приступ конкретним политикама, иницијативама и фондовима ЕУ, чиме би се неке од предности чланства у ЕУ приближиле људима на Западном Балкану данас“, наводи се у Декларацији.

- Борба против ефеката климатских промјена -

У дијелу о сузбијању ефеката климатских промјена и њиховом ублажавању, истиче се да је прилагођавање климатским промјенама заједничка одговорност која захтијева заједничке напоре влада, цивилног друштва, приватног сектора и међународних партнера.

"Посвећени смо убрзању транзиције на обновљиве изворе енергије и побољшању енергетске ефикасности како бисмо смањили угљенични утицај и осигурали одрживу енергетску будућност. То може укључивати еколошки прихватљива улагања у хидро, соларне, ветар и геотермалне ресурсе“, наводи се у закључку састанка.

Истиче се да су поплаве које су ове године задесиле Словенију и Хрватску, као и шумски пожари широм региона, потврда потребе заједничког рада и узајамне помоћи у суочавању са заједничким изазовима.

- Задржавање младих у региону Западног Балкана -

У дијелу посвећеном задржавању младих у региону Западног Балкана, каже се да исељавање младих са Западног Балкана има значајне посљедице по дугорочну виталност друштава, одрживи економски раст и друштвени напредак.

"Препознајемо суштински значај задржавања младих на Западном Балкану. Чврсто смо увјерени да је искориштавање потенцијала младих од виталног значаја за напредак наших друштава и постизање дугорочног просперитета“, наводи се, између осталог, у Декларацији у којој се учесници обавезују на стварање атрактивног и конкурентног пословног окружења које подстиче иновативност, предузетништво и отварање нових радних мјеста, задржавајући на тај начин младе људе у региону.


​АА / БХРТ