Тузлански аеродром нашао замјену за Wизз Аир :: Semberija INFO ::

 

Тузлански аеродром нашао замјену за Wизз Аир


Тузлански аеродром саопштио је да је у завршној фази преговора с превозником који ће замијенити Wизз Аир, који ће затворити своју базу у граду и укинути већину својих рута ове седмице. Ријеч је оавиопревознику који није Рyанаир који је прекинуо своје операције из Тузле раније овог љета.

"У преговорима смо с два превозника. Један од њих спреман је започети с радом овог новембра. Увјерени смо да ће то бити адекватна замјена. Авиокомпанија би за почетак имала један авион базиран у нашем аеродрому, што би јој омогућило преузимање дијела путничког потенцијала који ће остати неискориштен након смањења операција Wизз Аира", рекао је генерални директор Аеродрома Тузла Џевад Халилчевић, преноси Еx-Yу авиатион..

Халилчевић је напоменуо да разговори још увијек трају.

“Још трају опсежни преговори и након што све финализирамо, службено ћемо успоставити сарадњу те ћемо моћи износити више детаља”, каже он.

Прошлог мјесеца, хрватски стручњак АЦМИ Траде Аир потврдио је да је у преговорима са Аеродромом Тузла око стационирања једног од својих авиона из породице Аирбус А320 у граду. Траде Аир је спреман дати своје авионе на wет леасинг тузланском аеродрому, док би потоња морала планирати руте и продају. Wет-леасе укључује авионску фирму која уступа свој авион, посаду, одржавање и осигурање другом субјекту. Нејасно је је ли Халилчевић у овом случају мислио на Траде Аир.

Током посљедњег пуног мјесеца рада Wизз Аирове базе у Тузли овог августа, аеродром је примио рекордних 70.088 путника, што представља повећање од 36,3% у односу на прошлу годину и 5% више у односу на претходни рекорд у августу током предпандемије 2019. Од јануара до августа, тузлански аеродром опслужио је 503.644 путника.

Бројка представља пораст од 101,6% у односу на исти период прошле године и раст од 48,7% у односу на 2019.

"Настављамо с њима (Wизз Аиром) разговоре, али никакав конкретан договор није постигнут. Жао нам је због оваквог развоја догађаја јер је Wизз Аир био изузетно важан нашим путницима", закључио је Халилчевић.

Нискобуџетни превозник је једини авиопревозник који лети у Тузлу на редовној основи. До краја седмице одржаваће само три руте изван града, док ће његова два авиона бити премјештена на другу локацију.

(Независне)