Ердоган са Бајденом: На тапету борбени авиони Ф-16 :: Semberija INFO ::

 

Ердоган са Бајденом: На тапету борбени авиони Ф-16


Foto: Tanjug/AP
Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је разговарао о питању турске набавке борбених авиона Ф-16 из САД током кратког сусрета с америчким предсједником Џозефом Бајденом на маргинама самита лидера G20, јавља Анадолија.

"Имао сам кратак разговор са Бајденом. Разговарали смо и о питању Ф-16", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре након самита G20 у Индији.

Лидери G20, у одсуству предсједника Русије Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга, окупили су се у Њу Делхију на дводневном самиту под темом "Једна Земља, једна породица, једна будућност", навела је агенција.

"Нажалост , наши пријатељи стално спомињу Шведску када је у питању Ф-16. Такав приступ нас озбиљно узнемирава", рекао је Ердоган.

Предсједник Турске је поновио да је могући пријем Шведске у НАТО у надлежности турског парламента.

"Нисам у ситуацији у којој могу сам да одлучујем. То мора да усвоји парламент. Шведска мора да испуни своје обавезе", рекао је Ердоган.

Турска тврди да кандидатура Шведске за улазак у НАТО и питање турске куповине Ф-16 од САД нису међусобно повезани.

Званична Анкара је затражила борбене авионе Ф-16 и опрему за модернизацију летјелица у октобру 2021.

Уговор вриједан шест милијарди долара укључивао би продају 40 млазњака, као и комплете за модернизацију за 79 борбених авиона који се већ налазе у инвентару турских ратних снага.

Стејт департмент је неформално обавијестио Конгрес о могућој продаји, међутим, кључни посланици на Капитол хилу упозорили су да ће одбацити договор због неколико захтјева, укључујући и условљавање куповине како би Анкара одобрила кандидатуру Шведске за чланство у НАТО.

Анкара тврди да би авиони ојачали не само Турску, већ и НАТО савез.