Подвиг љекара УКЦ-а Српске: Спасили жену којој је напукла срчана преткомора :: Semberija INFO ::

 

Подвиг љекара УКЦ-а Српске: Спасили жену којој је напукла срчана преткомора


Љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске извели су прави подвиг када су спасили жену којој је, усљед саобраћајне несреће, напукла десна срчана преткомора.

Како су навели из УКЦ-а, жени је живот спашен у задњој секунди захваљујући доброј комуникацији, тимском раду и стручном кадру медицинских професионалаца.

Жена средње животне доби примљена је у УКЦ у јутарњим сатима и била је животно угрожена.

Током хитног оперативног захвата у грудном кошу тим Клинике за торакалну хирургију уочио је врло ријетку руптуру (напукнуће) десне срчане преткоморе и срчане кесе настале усљед удара у саобраћајном удесу те је хитно алармиран тим Клинике за кардиохирургију УКЦ Републике Српске.

Спријечили су искрварење и самим тим смрт пацијентице.

Након заустављања крварења из срца извршена је реконструкција срчане кесе те је у рекордном року све усјешно завршено и пацијенткиња је у задњем тренутку спашена.

Њено здравствено стање је данас стабилно, ван животне опасности је и тренутно је хоспитализована у Клиници за анестезију и интензивно лијечење гдје се опоравља.

Према ријечима проф. др Владе Ђајића, генералног директора УКЦ-а ово је доказ да улагање у опрему и кадар из дана у дан даје одличне резултате.

"Оно што је до само прије неколико година била мисаона именица данас је реалност. Поред операција на отворено срцу у УКЦ Републике Српске се успјешно раде и хитни и сложени захвати као што је био овај јучерашњи. Одговорним руковођењем и набавком најсавременијих медицинских апарата, стручним едукацијама медицинског кадра, изградњом модерних операционих сала спашен је још један људски живот", навео је Ђајић и додао:

"У УКЦ Републике Српске спашавају се животи пацијентима који долазе у нашу установу усљед тешких срчаних обољења и отворених повреда на срцу, као што је био случај од јуче. Поносан сам на све медицинске професионалце из УКЦ-а који предано и часно раде свој посао и спашавају животе и чувају здравље становника Републике Српске".

(Глас Српске)