Пензионерима у Добоју обезбијеђена каса спаса за набавку огрева :: Semberija INFO ::

 

Пензионерима у Добоју обезбијеђена каса спаса за набавку огрева


- Набавка огрева сваке године задаје главобољу добојским пензионерима, којима је, без обзира на висину примања, то највећа ставка у кућном буџету.

"Једном пензионеру обезбиједити сада пет метара дрва или двије до три тоне угља, а обично то иде и више, заиста представља непремостиву препреку. Ми смо од 2012. обезбиједили преко овлаштене фирме да наши пензионери могу на одгођено плаћање у осам рата набавити себи угаљ. Затим, прије 12 година формирали смо касу узајамне помоћи и имамо око 1.500 чланова, а највећи број њих управо  у овом периоду највише средстава из касе користи за набавку огрева. Зато је моја порука и мој позив свим пензионерима који се нису до сада учланили у касу да то учине јер ова средства заиста сада добро дођу, да се подигне позајмица, да се на десет рата, на одгођено плаћање, купи огрев, да се оде у бању, да се плате режијски трошкови итд.", рекао је Рајко Глигорић, предсједник Удружења пензионера Добој.
Бројни пензионери чекају расплет ситуације на тржишту да би набавили дрва и угаљ, а на наше питање да ли је већ припремио огрев за предстојећу зиму, Љубомир Старчевић из Велике Буковице одговара.

"Па, још мало. Набавио сам нешто, али још ми фали мало. Имам своју шуму, тако да сијечем. Нисам користио до сада касу узајамне помоћи", казао је Старчевић.

Цијене квалитетног огревног дрвета и угља скачу како се приближавају хладни дани, жале се пензионери, којима свака уштеђена марка добро дође.

"Код нас је тренутно цијена угља 200 КМ по тони, с тим да има некаквих најава које говоре да би та цијена могла бити и нешто виша, као и цијена огревног дрвета, која је сада око 100 КМ. Имам некаквих најава да ће та цијена у наредном периоду бити и виша, тако да је то заиста велики проблем, посебно за нас пензионере да ријешимо себи огрев за ову зиму", наводи Глигорић.         

Због тога, али и због раста осталих животних трошкова, мјесечно педесетак пензионера, умјесто у властити новчаник, руку завуче у касу узајамне помоћи.

"То када помножите са 12 мјесеци, значи негдје између 500 и 600 пензионера код нас сваке године користи средства из касе за разне намјене, а највише управо за набавку огрева", истакао је Глигорић.

(Независне)